Atanacković: Neophodne ozbiljne promene ili sledi bankrot

Atanacković: Neophodne ozbiljne promene ili sledi bankrot

InfoBiz -
On je ocenio da se u Srbiji troši nezarađeno i pozajmljeno, ali da uskoro neće više imati od koga da pozajmi

JAGODINA - Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je u četvrtak veče da je poslednji trenutak da Srbija sprovede ozbiljne sistemske promene kako se ne bi ubrzo suočila sa bankrotom.

"Ako bi nastavili ovim putem praktično bi nam sledio bankrot države i mnogo veći problemi nego što ih trenutno imamo", ocenio je Atanacković.

Atanacković je rekao da kriza u Srbiji traje godinama i da će morati da budu prihvaćene i neke sugestije kreditora i Međunarodnog monetarnog fonda.

On je ocenio da se u Srbiji troši nezarađeno i pozajmljeno, ali da uskoro neće više imati od koga da pozajmi. Atanacković je ukazao na iznenađujuće visok prosek plata, po statistici, a naveo je i da smatra da nije rešenje otpustiti radnike iz javnih preduzeća, koji bi postali socijalni slučajevi. Nije rešenje ni u linearnom smanivanju plata, ocenio je on.

"U mnogim javnim preduzećima i budžetskim ustanovama su plate daleko iznad nekog proseka. Mi moramo da počnemo da delimo naše siromaštvo koje je evidentno, da nemamo neke koji zaista imaju mnogo više nego oni koji imaju nedovoljno", kazao je Atanacković gostujući na jagodinskoj televiziji Palma plus.

On je naveo da će se o ekonomskim merama razgovarati na Socijalno-ekonomskom savetu, u kome je i organizacija koju Atanacković predvodi.

"Već iz nekih nagoveštaja i logike šta se zaista mora raditi, proizilazi da mi moramo da pokušamo da velike razlike u platama, koje su najčešće nezaslužene, smanjimo. Nedopustivo da za nekih 30 odsto u proseku budu veće plate u budžetskim ustanovama i javnim preduzećima u odnosu na realnu privredu. To nigde ne postoji", ocenio je Atanacković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track