Mihajlović: Saradnja Srbije i Slovačke da bude još intenzivnija
Foto: Zorana Jevtic

Mihajlović: Saradnja Srbije i Slovačke da bude još intenzivnija

InfoBiz -
Velike su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Slovačke u oblasti energetike, ekologije, saobraćaja, infrastrukture, istaknuto je na poslovnom forumu Srbija-Slovačka

BEOGRAD - Velike su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Slovačke u oblasti energetike, ekologije, saobraćaja, infrastrukture, poljoprivrede i turizma, istaknuto je danas na poslovnom forumu Srbija-Slovačka.

Postoje i velike mogućnosti za zajednički nastup na trećim tržištima, i to na realizaciji infrastrukturnih projekata. Ministar energetike Zorana Mihajlović podsetila je da je između dve zemlje do sada potpisano devet sporazuma koji su dobar okvir za saradnju, ali koja treba da bude još intenzivnija. Pored energetike i ekologije, veliki je potencijal i za saradnju u agraru, gde treba da očekujemo konkretne aktivnosti, kazala je Mihajlović. Ona je poželela uspeh privrednicima Slovačke, koji su u dvodnevnoj poseti Srbiji, i ukazala na veliku podršku koju ta zemlja pruža evrointegracijama Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da je za razvoj privrede Srbije i za privlačenje što više investitora veoma važan poslovni ambijent koji treba da bude unapređen.Kako je istakao, neophodno je smanjenje raznih barijera, kao i povoljniji krediti, poreske olakšice i smanjenje subvencija na mestima gde nisu potrebne.

"Još nismo podigli privredni ambijent na takav nivo da možemo da kažemo da je Srbija zemlja preduzetnika", naveo je Sertić, istakavši da su napori PKS usmereni na unapređenje privrednog ambijenta.

On je rekao da forumu prisustvuje oko 30 firmi koje su zainteresovane za ulaganja u eneregetiku, infrastrukturne radove, rekonstrukciju železničkih koridora, a veliki je prostor i za saradnju na trećim tržištima.

"Srbija ima mnogo toga da nauči od Slovačke, kako je ta zemlja unapredila privredu i okrenula je ka izvozu", naglasio je Sertić.

Ministar ekonomije Slovačke Tomaš Malatinski rekao je da su slovačke kompanije zainteresovane za investicije u energetiku, posebno u oblast obnovljivih izvora energije, izgradnju regionalnih gasovoda, rekonstrukciju i izgradnju termo i hidroelektrana, distrubitivnu i prenosnu mrežu...On je izrazio očekivanje da će današnji skup privrednika doprineti unapređenju saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja