Robne rezerve da otkupe još 150.000 tona pšenice

Cena 20 din/kg

Robne rezerve da otkupe još 150.000 tona pšenice

InfoBiz -
Ovogodišnja proizvodnja pšenice, čija je žetva u jeku, procenjena je na 2,3 miliona tona

BEOGRAD - Privredna komora Srbije (PKS) predložila je danas vladi da Robne rezerve otkupe najmanje 150.000 tona pšenice roda 2013, po ceni ne manjoj od 20 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Ovogodišnja proizvodnja pšenice, čija je žetva u jeku, procenjena je na 2,3 miliona tona, što je za 21,8 odsto više nego lane a, iako se ovih dana najviše razgovara o tome kolika će biti cena te žitarice, stručnjaci poručuju da se to - još ne zna.

Samostalni savetnik u Udruženju za poljoprivredu PKS, Milan Kužnik, kazao je da je kretanje cena pšenice u Srbiji tokom juna 2013. imalo relativno miran trend, a sada je na nivou od 22,5 dinara po kilogramu (za rod 2012).

Kužnik je podsetio da je prošle godine otkupna cena pšenice iznosila 23,5 dinara po kilogramu, dodavši da je uslovno rečeno, postignuta ravnoteža između lanjske i ovogodišnje cene. On ne očekuje da će cena " ići mnogo gore".

Kužnik je ukazao da se i na svetskim berzama beleži pad cene pšenice, a u Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO) ocenjuju da će i u narednom periodu doći do pada cene te žitarice, imajući u vidu da će ovogodišnja proizvodnja u svetu biti veća za 6,5 odsto nego u prethodnoj godini.

Zamenik direktor poslovne zajednice"Žitovojvodina", Zdravko Šajatović, rekao je da su industrijski mlinovi u žetvu ušli u teškoj finansijskoj situaciji, i morali su da rasprodaju pšenicu i brašno na zalihama.

On je naveo da se cena pšenice još ne zna i da će moći da se ukalkuliše tek kada se zrno spremi u silose, obračuna kvantitet i kvalitet, imajući u vidu i finansijske mogućnosti otkupljivača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track