Najnovije vesti

Goldman Saks  ispituje mogućnosti ulaganja u Srbiji
Foto: Zorana Mihajlovic

Goldman Saks ispituje mogućnosti ulaganja u Srbiji

Biznis
02:14h
Domaćin predstavnicima Goldman Saksa biće ministarka energetike, razvoja i zaštite životne Zorana Mihajlović, a predstavnici kompanije sastaće se i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem

BEOGRAD - Delegacija Goldman Saksa, vodeće svetske investicione banke, posetiće Srbiju 24. i 25. jula, gde će sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarati o projektima koje Srbija nudi i mogućnostima za investiranje.

Domaćin predstavnicima Goldman Saksa biće ministarka energetike, razvoja i zaštite životne Zorana Mihajlović, a predstavnici kompanije sastaće se i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Planirani su i susreti sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom Transnafte, Žita Srbije i Žita Vojvodine.

Delegacija Goldman Saksa posetiće i RTB Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem tog preduzeća i planiranim razvojnim projektima. Jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor. Pored toga, biće reči i o mogućnostima za saradnju u oblasti finansiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.

U delegaciji kompanije koja dolazi u Srbiju su Rijad Jusuf, direktor za tržišta u razvoju u sedištu Goldman Saksa u Njujorku, Dejvid Galager, direktor za robe u kancelariji za međunarodne odnose u Londonu i Leor Seder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu. Dolazak Goldman Saksa biće prva poseta velike svetske investicione banke Srbiji posle odluke Evropskog saveta da do kraja januara započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji sa Srbijom, piše u saopštenju. "Odluka Vlade Srbije da se u narednom periodu fokusira na razvoj privrede, konsolidovanje javnih finansija, restrukturiranje državnih preduzeća i otvaranje radnih mesta nije prošla nezapaženo kod poslovnih krugova u inostranstvu i kao rezultat imamo dolazak delegacije Goldman Saksa u Srbiju", rekla je povodom te posete ministar energetike Zorana Mihajlović. Ona je istakla da očekuje da u razgovorima sa predstavnicima Goldman Saksa budu definisane konrektne mogućnosti za saradnju i investiranje u poljoprivredu, metalurgiju, kao i u obavezne rezerve nafte.

Mihajlovićeva se sa delegacijom Goldman Saksa sastala 6. juna ove godine u Beogradu, na inicijativu te investicione banke koja se interesovala za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju Ministarstva energetike. Goldman Saks grupa je multinacionalna investiciona banka koja posluje u oblastima bankarstva, hartija od vrednosti, upravljanja investicijama i drugim finansijskim uslugama. Ta kompanija zapošljava oko 30.000 ljudi i trenutno je prva po neto prihodu u investicionom sektoru u svetu. U 2011. godini njen neto profit iznosio je 2,5 milijardi dolara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...