KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Banke vraćaju deo kamate

Od 1. avgusta

KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Banke vraćaju deo kamate

InfoBiz -
Banke koje su više zaračunavale kamatu pre 5. decembra 2011. moraće da klijentima taj iznos računaju kao prevremenu otplatu kredita, ali bez troškova

BEOGRAD - Korisnici kredita kojima su banke jednostrano podizale kamatne stope, mogli bi od 1. avgusta da očekuju ispravljanje nepravde.

Naime, preporukom Narodne banke Srbije broj dva, one banke koje su više zaračunavale kamatne stope pre 5. decembra 2011. kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, imaće obavezu da klijentima taj iznos računaju kao prevremenu otplatu kredita. I to bez ikakvih troškova.

Banke trenutno rade analize kako bi i ova preporuka Narodne banke Srbije bila sprovedena u praksi, od idućeg meseca. Udruženje banaka Srbije je i ovu kao i preporuku koja se odnosi na privremene olakšice za stambene kredite prihvatila. Cilj primene je smanjenje gubitaka banaka koji bi mogli da nastanu od budućih sudskih sporova. Do sada, inače, klijenti koji su tužili banke po ovom osnovu dobili su sporove.

Prvi korak: Banke koje su jednostrano menjale kamatne stope pre 5. decembra 2011, kada je stupio na snagu zakon, pozivaju korisnike kako bi im predočile koliki iznos bi trebalo da vrate.

Drugi korak: Ovaj iznos se računa kao prevremena otplata kredita. Za ovo prevremeno vraćanje zajma klijent nema dodatne troškove.

Treći korak: Banke će na račun svog kapitala ili iz tekuće dobiti namiriti ove troškove, koji su nastali jer su menjale kamatne stope "u skladu sa poslovnom politikom“, "opštim uslovima poslovanja“...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track