Analitičari: Srbija lider u regionu po stranim investicijama!
Foto: Tanjug

Naša zemlja zanimljiva za ulaganja

Analitičari: Srbija lider u regionu po stranim investicijama!

InfoBiz -
Ekonomski analitičar Igor Gavran iz Sarajeva kaže da je Srbija apsolutno dominantna u regiji u smislu privlačenja stranih investicija, a i u pogledu kvaliteta tih ulaganja

SARAJEVO - Prošlonedeljno sklapanje Ugovora o strateškom partnerstvu između Jata i kompanije ''Etihad Ervejz'' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je najava investicija vriednih 100 miliona dolara u vazdušni saobraćaj Srbije, ima simboličnu vrednost jer nagoveštava novu investicionu strategiju na Balkanu koja Srbiju vraća u samo središte interesovanja i uticaja u regiji.

Dugo očekivane investicije u ovom delu sveta, kako tvrde relevantni regionalni ekonomski analitičari, mogu imati i političke reperkusije.

Analitičar Bečkog instituta za financije, istinski autoritet na području ekonomije i jedan od najboljih poznavalaca ekonomske situacije u zemljama jugoistočne Evrope, dr. Vladimir Gligorov, rekao je da se pitanje političkog uticaja u Srbiji kroz investicije ''sada razrešava''.

"Sve zavisi od toga o kojim investicijama i investitorima je reč. Kada dobijete kredit od druge države ili kada državna preduzeća ulažu, naročito u strateške grane poput energije ili hrane, tu svakako ima određenih političkih kalkulacija i ciljeva. Ako odete i tražite kredit o države, recimo, praktično iz budžeta ruske države, svakako politički motivi igraju ulogu. Ali, s obzirom na političku orijentaciju Srbije, ne bi se moglo reći da je to politički pritisak ili uslovljavanje. A da je reč o održavanju prijateljstva i bliskosti, sigurno jeste'', kaže Gligorov, aludirajući na sveprisutnije ruske i arapske investicije u Srbiji.

Ekonomski analitičar Igor Gavran iz Sarajeva kaže da je Srbija apsolutno dominantna u regiji u smislu privlačenja stranih investicija, a i u pogledu kvaliteta tih ulaganja

''U Srbiji imamo ogroman niz ulaganja koja su upravo u domenu proizvodnje. Počevši od autoindustrije pa nadalje'', ističe Gavran.

Iako ističe da je priliv stranih investicija na Balkanu dosta skroman u odnosnu na bolja vremena iz prošlosti, analitičar Gligorov se slaže da bi u budućnosti moglo doći do većeg obima direktnih stranih investicija, posebno u Srbiju.

''Investicije bi mogle doći iz zemalja koje imaju suficite u razmeni s inostranstvom. To su iz Evropske unije glavnom Nemačka i Austrija koji s trenutno najviše zainteresovani za taj prostor. Izvan toga, verovatno je tu i Rusija, ali Rusija ima ograničen interes kad je reč o energiji i bankarstvu. Mnogo manje kad je reč o industriji'', dodao je Gligorov.

Prema njemu, arapske investicije stižu u Srbiju jer Arapi moraju negde da plasiraju svoje suficite. Posebno ih zanimaju strateške investicije u energiju, saobraćaj.

''Tu je Srbija interesantnija od drugih, jer je to naprosto najveće tržište u ovom regionu. Posebno kada je reč o zemljama izvan EU. Tako da je Srbija, razumljivo, interesantna kao destinacija za ulaganje, ali i kao destinacija iz koje bi se kasnije gledalo na ceo region. To je na neki način normalno'', objasnio je ugledni stručnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track