Najnovije vesti

Analitičari: Srbija lider u regionu po stranim investicijama!
Foto: Tanjug

Naša zemlja zanimljiva za ulaganja

Analitičari: Srbija lider u regionu po stranim investicijama!

Biznis
17:40h
Ekonomski analitičar Igor Gavran iz Sarajeva kaže da je Srbija apsolutno dominantna u regiji u smislu privlačenja stranih investicija, a i u pogledu kvaliteta tih ulaganja

SARAJEVO - Prošlonedeljno sklapanje Ugovora o strateškom partnerstvu između Jata i kompanije ''Etihad Ervejz'' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je najava investicija vriednih 100 miliona dolara u vazdušni saobraćaj Srbije, ima simboličnu vrednost jer nagoveštava novu investicionu strategiju na Balkanu koja Srbiju vraća u samo središte interesovanja i uticaja u regiji.

Dugo očekivane investicije u ovom delu sveta, kako tvrde relevantni regionalni ekonomski analitičari, mogu imati i političke reperkusije.

Analitičar Bečkog instituta za financije, istinski autoritet na području ekonomije i jedan od najboljih poznavalaca ekonomske situacije u zemljama jugoistočne Evrope, dr. Vladimir Gligorov, rekao je da  se pitanje političkog uticaja u Srbiji kroz investicije ''sada razrešava''.

"Sve zavisi od toga o kojim investicijama i investitorima je reč. Kada dobijete kredit od druge države ili kada državna preduzeća ulažu, naročito u strateške grane poput energije ili hrane, tu svakako ima određenih političkih kalkulacija i ciljeva. Ako odete i tražite kredit o države, recimo, praktično iz budžeta ruske države, svakako politički motivi igraju ulogu. Ali, s obzirom na političku orijentaciju Srbije, ne bi se moglo reći da je to politički pritisak ili uslovljavanje. A da je reč o održavanju prijateljstva i bliskosti, sigurno jeste'', kaže Gligorov, aludirajući na sveprisutnije ruske i arapske investicije u Srbiji.

Ekonomski analitičar Igor Gavran iz Sarajeva kaže da je Srbija apsolutno dominantna u regiji u smislu privlačenja stranih investicija, a i u pogledu kvaliteta tih ulaganja

''U Srbiji imamo ogroman niz ulaganja koja su upravo u domenu proizvodnje. Počevši od autoindustrije pa nadalje'', ističe Gavran.

Iako ističe da je priliv stranih investicija na Balkanu dosta skroman u odnosnu na bolja vremena iz prošlosti, analitičar Gligorov se slaže da bi u budućnosti moglo doći do većeg obima direktnih stranih investicija, posebno u Srbiju.

''Investicije bi mogle doći iz zemalja koje imaju suficite u razmeni s inostranstvom. To su iz Evropske unije glavnom Nemačka i Austrija koji s trenutno najviše zainteresovani za taj prostor. Izvan toga, verovatno je tu i Rusija, ali Rusija ima ograničen interes kad je reč o energiji i bankarstvu. Mnogo manje kad je reč o industriji'', dodao je Gligorov.

Prema njemu, arapske investicije stižu u Srbiju jer Arapi moraju negde da plasiraju svoje suficite. Posebno ih zanimaju strateške investicije u energiju, saobraćaj.

''Tu je Srbija interesantnija od drugih, jer je to naprosto najveće tržište u ovom regionu. Posebno kada je reč o zemljama izvan EU. Tako da je Srbija, razumljivo, interesantna kao destinacija za ulaganje, ali i kao destinacija iz koje bi se kasnije gledalo na ceo region. To je na neki način normalno'', objasnio je ugledni stručnjak.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...