Stiže nam milijardu evra stranih investicija!

Stranci nam sve više ukazuju poverenje

Stiže nam milijardu evra stranih investicija!

InfoBiz -
„Itihad“, „Mubadale“, „Mercedes“, „Boš“ i „Leoni“ neki od investitora s kojima se pregovara o ulaganjima vrednim na desetine i stotine miliona evra

BEOGRAD - Biće posla za sve.Iako su imena stranih investitora strogo čuvana tajna dok se pregovori o saradnji ne privedu do kraja, prema najavama prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, Srbija može da računa i na dolazak više značajnih kineskih i američkih kompanija.„Itihad“, „Mubadale“, „Leoni“, „Mercedes“, „Boš“... samo su neke od velikih stranih kompanija koje će u narednom periodu u Srbiju investirati na stotine miliona evra. Vučić je najavio i dolazak japanske kompanije iz oblasti auto-industrije koja bi trebalo da zaposli 1.000 radnika. Mediji spekulišu da se radi o kompaniji „Takata“.Čeka se potpisivanjeKoliko će se novca sliti od ovih najavljenih investicija, znaće se kad se potpišu ugovori, ali je već poznato da su za ulaganje na srpsko tržište zainteresovane kompanije iz oblasti auto-industrije, IT industrije, poljoprivrede, proizvodnje aparata za domaćinstvo...Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kaže da je realno očekivati da ukupna suma stranih direktnih investicija u Srbiji tokom ove godine bude veća od milijardu evra.- Strani investitori su u prvom polugođu ove godine uložili u razne projekte koje realizuju u Srbiji više od pola milijarde evra - rekao je Laganin i dodao da se među novim izglednim projektima nalazi nekoliko velikih investicija koje su već ugovorene ili se očekuju sa biznismenima iz UAE i drugih arapskih zemalja.Septembar ključan- Već u septembru očekujemo finalizaciju ugovora o ulaganjima u poljoprivredu, ali i nekretnine - naglasio je Laganin i istakao da će fabriku čipova kompanija „Mubadale“ graditi u dve faze, a u prvoj fazi u mini-fabriku biće uloženo oko 400 miliona evra.- Arapski investitori žele da ulažu u proizvodnju komponenti za avio-industriju, što je šansa za domaću industriju da pravi i isporučuje delove i opremu za vodeće proizvođače, kao što su evropski „Erbas“ i američki „Boing“ - tvrdi Laganin.

Mercedes školuje naše kadrovePoznato je da će „Itihad“ u „Er Srbiju“ uložiti 40 miliona dolara i još 60 miliona dolara kroz kreditne linije. „Boš“ u Pećincima gradi fabriku u koju će uložiti 70 miliona evra. Partnerstvo „Mercedesa“ s „Ikarbusom“ omogućila bi i školovanje srpskih kadrova o trošku „Mercedesa“. „Mercedes“ je zainteresovan za saradnju i sa FAP iz Priboja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track