Odblokiran račun Simpa
Foto: Dragana Udovičić

Uplaćeni PIO doprinosi

Odblokiran račun Simpa

InfoBiz -
Račun matične kompanije Simpo je odblokiran jer su izmireni dugovi po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, saopštila je danas Poreska uprava Srbije

BEOGRAD - Račun matične kompanije Simpo je odblokiran jer su izmireni dugovi po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Simpo je uplato PIO doprinose i za svoja zavisna preduzeća, ali njihovi računi nisu odlokirani, jer se proverava da li su ti dugovi u potpunosti izmireni. Simpo je za izmirenje doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje uplatio 1,3 milijarde dinara.

Dug Simpa za doprinose za zadravstvo i zaposlenost je pretvoren u kapital države, na osnovu zaključka Vlade. Vlada je 28. avgusta odobrila Simpu beskamatni kratkoročni kredit od 1,5 milijardi dinara, kako bi ta kompanija izmirila dug po osnovu PIO doprinosa.

Podsetimo, rukovodstvo Simpa je 26. avgusta prihvatilo predlog odlazećeg ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države, čime država postaje većinski vlasnik te kompanije sa udelom od oko 70 odsto. Dogovor je postignut nakon što je Poreska uprava Srbije 23. avgusta blokirala račun Simpa zbog dugova za doprinose.

Ukupan dug Simpa i svih zavisnih preduzeća za poreze i doprinose iznosio je 5,9 milijardi dinara, od čega je dug za dopinose bio 2,3 milijarde. Simpo, koji zapošljava oko 4.500 radanika, obavezao se da će redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track