TOMIĆ SIMPO: Sinu nisam kupio skopsku železaru
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Izvoz jedina svetla tačka

TOMIĆ SIMPO: Sinu nisam kupio skopsku železaru

InfoBiz -
Poručio da će fabrika nameštaja izmiriti svoje obaveze i demantovao tvrdnje da su on i njegovi saradnici prenosili pare iz kompanije na privatne račune

BEOGRAD - Predsednik SIMPA Dragan Tomić najavio je da će ta kompanija izmiriti svoje obaveze.

Tomić smatra da je afera sa porezom nanela veliku štetu SIMPU, zbog čega je već izgubio i gubi ugovorene izvozne poslove milionske vrednosti u evrima.

On je najavio da će, prema dogovoru s Ministarstvom finansija i privrede, sazvati uskoro Skupštinu akcionara na kojoj će doneti odluku o svojinskom statusu. Tomić je rekao da SIMPO nikada nije sporio da obaveze moraju da se plate i da mu se zato čini da je cela priča oko SIMPA nepotrebno ispolitizovana, što je "nanelo najveću štetu kompaniji, a plašimo se, dugoročno, i celom jugu Srbije".

On je rekao da je izvoz jedina svetla tačka, jer se izvozi oko 60 odsto proizvodnje, a očekuje se od izvoza oko 40 miliona evra. Tomić je kazao da SIMPO ima plan kako da za dve-tri godine stane na svoje noge, ali ne uz kamate od 25, već najviše sedam procenata.

Objašnjavajući uzroke posrnuća kompanije, Tomić je naveo da se zbog raspada zemlje, sankcija i bombardovanja ostalo bez tržišta, ali i bez ogromne imovine i poslova u inostranstvu - SSSR-u, Americi, Australiji, Kanadi, Poljskoj... Uz sve to, zbog gubitaka prodajnih objekata, magacina punih robe i nenaplaćenih potraživanja po osnovu potrošačkih kredita u republikama bivše Jugoslavije SIMPO je pretrpeo direktnu štetu od 124 miliona evra, koju do danas nije uspeo da naplati, rekao je on.

Tomić je demantovao tvrdnje da su on i njegovi saradnici prenosili pare iz SIMPA na privatne račune i da je sinu kupio skopsku železaru rekavši da je to izmišljotina. "Moj sin je sa partnerom iz Ukrajine, čije ime za ovu priču uopšte nije od značaja, a koji ima svoju železaru i rudnike uglja u toj zemlji, bio manjinski partner u vlasničkoj strukturi skopske železare. Taj momak je kupovao i prodao puno toga u Srbiji i Crnoj Gori – „Karneks”, pančevačku luku, nikšićku železaru i brojne hotele..."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja