Zorana Mihajlović: Glavni cilj vlade povećanje zaposlenosti i investicija

Potpredsednica SNS i ministarka energetike

Zorana Mihajlović: Glavni cilj vlade povećanje zaposlenosti i investicija

InfoBiz -
Rekonstrukcijom vlade dolazi nova energije i očekuje se da se mnogo efikasnije i brže povećaju ekonomske aktivnosti i da se zaustavi trend rasta nezaposlenosti u zemlji, kazala je ministarka energetike

BEOGRAD - Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak veče da je najvažniji zadatak nove vlade da sprovede reformu javnih preduzeća i državne uprave i privuče više stranih investicija, a njen glavni cilj mora da bude da poveća zaposlenost i ekonomsku aktivnost zemlje.

Ova vlada, pre rekonstrukcije, povećala je zaposlenost i industrijsku proizvodnju, "ali je to daleko od dovoljnog", naglasila je Mihajlović.

Rekonstrukcijom vlade dolazi nova energije i očekuje se da se mnogo efikasnije i brže povećaju ekonomske aktivnosti i da se zaustavi trend rasta nezaposlenosti u zemlji, kazala je ministarka energetike.

Odgovarajući na pitanje da li su možda stvorena prevelika očekivanja građana od novih ministara, Mihajlović je rekla da se ne može ništa promeniti preko noći, ali je naglasila da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se situacija u ekonomiji promeni na bolje.

Komentarišući najavljene mere štednjr novog ministra finansija Lazara Krstića i njegovu najavljenu politiku "stezanja kaiša", Mihalović je podsetila da će to biti širok dijapazon mera, napominjući da mere štednje ne znače samo smanjivanje plata i penzija, pogotovo ne one najmanje od 12.000 dinara mesečno.

Mihajlović je pozvala javnost da sačeka da prve mere vlade koje će, kako je istakla, biti prihvatljive na polju mera štednje u javnoj potrošnji.

Kada je reč o reformi javnih preduzeća, Mihajlović je rekla da će u taj posao biti uljučeno više ministarstva koja će raditi zajedno na tome, jer u pitanju je restruktuiranje 179 preduzeća, napominjući da je jedno od njih i "Srbijagas", koje će morati da se reformiše.

Ministastvo energetike, dodala je, neće moći da uradi samo taj posao, bez pomoći ostalih ministarstava.

Pored javnih preduzeća, mora se pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su nosioci razvoja privrede, uz istvremeno privlačenje novih investicija i to se mora sprovesti što brže, navela je ona i dodala da se njoj lično dopada što u rekonstrusanoj vladi ima i političara, i vanstranačkih eksperata.

U odgovoru na pitanje o izboru novog direktora EPS-a, za koga je završen konkurs kao i za neka druga javna preduzeća, Mihajlović je najavila da će novi direktor EPS-a biti izabran do kraja sepetmbra.

Govoreći o rekonstrukciji ministarstava i eventualnoj smeni nekih državnih sekretara, Mihajlović je rekla da u Ministarstva energetike, koje ona vodi, osnovni kriterijum za ostanak ili smenu službenika biće rezultati rada, što bi trebalo da primene i drugi ministri.

Mihajlović je naglasila da se moraju plaćati obaveze državi, a primena principa "nulte tolerancije" u plaćanju poreza i dalje će biti na snazi, i dodala da će neki poreski nameti biti i niži nego do sada, a u u nekim segmentima će biti obavljena preraspodela.

U osvrtu na eventualni skok cene naftih derivata na svetskom tržištu zbog moguće intervencije NATO saveznika u Siriji, Mihajlović je rekla da se u Srbiji nije do sada dešavalo da dođe do velikog poskupljenja derivata zbog ratnih sukoba na globalnom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track