Šeikov kredit bi nam dobrodošao, ali ne za rupe u budžetu

Šta misle ekonomisti

Šeikov kredit bi nam dobrodošao, ali ne za rupe u budžetu

InfoBiz -
Svaka vrsta kreditnog aranžmana u kojem bi Srbija dobila kredit po povoljnijim uslovima od tržišnih, naravno da je dobra

BEOGRAD - Dobijanje kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo vrlo korisno, ali ta sredstva ne bi trebalo da služe za popunjavanje budžetskih rupa, kažu ekonomisti.

Ekonomista Milojko Arsić ocenio j da bi dobijanje kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bilo vrlo korisno za Srbiju, jer bi ta sredstava olakšala da se prebrode trenutne teškoće u javnim finansijama i omogućila da se generišu stimulansi za privredu.

"Svaka vrsta kreditnog aranžmana u kojem bi Srbija dobila kredit po povoljnijim uslovima od tržišnih, naravno da je dobra", rekao je Arsić.

Takvo kreditiranje bi, kako je rekao, bilo povoljno i u situaciji kada je rececija u Srbiji prisutna u većem delu privrednih delatnosti i preduzeća, i omogućilo bi istovremeno rešavanje nekoliko problema.

Arsić, koji je profesor Ekonomskog fakulteta, rekao je da bi bilo dobro da se jedan deo tog novca upotrebi za vraćanje skupih kredita, kao i za rezervni fond za saniranje gubitaka koji su mogući u bankarskom sektoru Srbije.

"Deo treba izdvojiti za namenski fond za dodatno finansiranje malih i srednjih preduzeća. To je sektor privrede koji bi trebalo u budućnosti da raste, da bude nosilac zapošljavanja, a ima otežan pristup finansijskom tržištu", rekao je Arsić.

Kako je dodao, ukoliko ostane novca, bilo bi dobro da se deo iskoristi i za završetak započetih infrastrukturnih projekata, jer je bolje da se finansiraju povoljnijim nego skupljim kreditima.

Arsić je dodao i da bi bilo dobro razjasniti da li postoje neki politički i ekonomski uslovi iza tog aranžmana.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da od Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbija očekuje veoma povoljan kredit između dve i tri milijarde dolara, koji će zemlji omogućiti da prebrodi težak period, da stvori uslove za uspešno sprovođenje reformi, bolji poslovni ambijent i veće zapošljavanje.Kreditom ne popunjavati rupe u budžetuKredit koji bi Srbija obezbedila od Ujedinjenih Arapskih Emirata trebalo bi da se iskoristi za dobre projekte koji bi pospešili privredni oporavak, a ne za popunjavanje budžetskih rupa, smatra direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

Rajić je kazao da bi bilo najbolje da se ta sredstva usmere na dobre projekte i biznis planove koje bi podnosile uspešne kompanije, a koje bi odobravala ekspertska komisija, koju bi činili iskusni i uspešni privrednici i predstavnici ministarstava.

"Prednost bi trebalo dati preduzećima koja dobro posluju i ostvaruju dobre rezultate, jer će ona najbrže taj novac vratiti. Prevashodno, sredstva bi trebalo usmeriti na mala i srednja preduzeća, a ne za popunjavanje minusa u firmama koje su se zadužile", poručio je Rajić.

Kao jedan od primera dobrih projekata koje treba podržati, Rajić je naveo projekat pravljenja lanca vrhunskih srpskih maloprodajnih proizvoda u kome učestvuje više kompanija.

Rajić je naveo da mnoge domaće kompanije imaju odlične proizvode - organsku hranu, tradicionalne srpske proizvode, slatkiše - ali potrebno im je mnogo novca da bi plasirali robu u inostranstvo, gde bi mogli da ostvare dobru zaradu.

U takav, ali i slične projekte bi bilo značajno ulagati, ocenio je direktor Unije poslodavaca.Povoljan kredit dobra vestSaradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić izjavio je da bi povoljan kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bio jako dobra vest, pogotovo u ovom trenutku kada je za Srbiju jako skupo da se zadužuje na međunarodnom tržištu, a zaduživanje je neizbežno.

"Ako imamo ove alternativne izvore koje bi to na neki način kompenzovali, onda je to fenomenalno", ocenio je Nikolić povodom izjave prvog potpredsednika vlade da očekuje da Ujedinjeni Arapski Emirati Srbiji daju dve ili tri milijarde dolara po najnižoj kamatnoj stopi, na 20 ili 30 godina.

On je istakao da je kod tog kredita najvažnija visina kamatne stope, dok rok i nije toliko bitan, iako je važno da bude što duži.

"To je svakako dobra stvar budući da na srednji rok moramo da obezbedimo refinansiranje jako skupih kredita i visokih dospeća, Na ovaj način se mnogi rizici koje bismo morali na taj način da preuzmemo nekako svode na minimum", naveo je Nikolić.

On je napomenuo da se sada postavlja pitanje da li bi se ceo iznos tog kredita upotrebio za refinansiranje, odnosno raniju otplatu skupih i nepovoljnih kredita ili bi deo bio iskorišćen i za neke druge namene, poput finansiranja eventualno neke dodatne privredne aktivnost i nekih projekata.

Prema rečima Nikolića, samo za kamate u narednoj godini Srbija treba da plati mlijardu evra, a "plus što glavnicu još plaćamo jedno četiri do pet puta više".

Pre svega je problem ta kamata koja je jako visoka za pojedine kredite, i prilično opterećuje budžet, a s druge strane, svakako nije dobro, više i kao slika ukupne strukture našeg javnog duga, dodao je on.

Nikolić je napomenuo da će se videti da li će Srbija taj kredit dobiti uz neke uslove za koje namene može da ga koristi, ali da se svakako radi o dobroj vesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track