Najnovije vesti

Prirodne lepote Srbije donose milione evra!

Uspešan biznis: Našu zemlju posećuje sve više stranih turista

Prirodne lepote Srbije donose milione evra!

Biznis
16:50h
Obećavajuće Ove godine znatno povećan broj stranaca koji su posetili naše planine, jezera i banje, pokazalo istraživanje TOS

BEOGRAD - Turizam nam donosi sve više novca.Prelepe planine i jezera naše su bogatstvo, a koliko su privlačne strancima najbolje ilustruje podatak da je broj turista u odnosu na prošlu godinu porastao za 8,6 odsto, pokazalo je istraživanje Turističke organizacije Srbije (TOS). Dobri rezultatiTi podaci govore da je samo od turizma moguće zaraditi milione evra.- Poslednje istraživanje, koje smo radili u julu ove godine, pokazuje da je 2013. u odnosu na prošlu godinu znatno bolja jer je broj dolazaka turista veći za 8,6 odsto, a broj noćenja za 3,3 odsto. Podaci koje smo dobili od Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ove godine u Srbiji do jula boravilo ukupno 1.250.493 turista, što je za pet odsto više u odnosu na period januar-jul prošle godine. Od toga, domaćih turista bilo je 756.528, što čini 61 odsto od ukupnog broja gostiju, a inostranih 493.965, to jest 39 odsto - kažu u TOS.Banje privlačneOd planina najpopularnije su Tara, Kopaonik, Zlatibor, od banjskih centara najviše se ide u Vrnjačku banju i Sokobanju, a kada je o jezerima reč, najprimamljivija su Vlasinsko, Srebrno, jezero Perućac...- U okviru banjskih centara dominira Vrnjačka banja, u kojoj je u prvih sedam meseci noćilo 89.918 turista ili čak 14 odsto više nego u isto vreme lane. Time je udeo tog mesta u turističkom prometu banjskog turizma iznosio čak 39,2 odsto - kažu u TOS.- Iza Vrnjačke banje nalazi se Sokobanja sa oko 30.000 noćenja, odnosno za 6,8 odsto više nego u prvih sedam meseci 2012. To je činilo 13,2 odsto ukupnog broja noćenja turista u banjskim centrima Srbije. U strukturi noćenja turista u Srbiji, tik ispred banjskih mesta, nalaze se planinski centri. Sa oko 255.000 noćenja u periodu januar-jul ove godine, planinski turizam je učestvovao sa 20,4 odsto u ukupnom broju noćenja gostiju - kažu iz Instituta za tržišna istraživanja i dodaju da je produžena zimska sezona doprinela da se i u tom segmentu turizma u prvih sedam meseci zabeleži pozitivna dinamika po stopi od 0,7 odsto.

Hit među turistima... Vrnjačka banja
Hit među turistima... Vrnjačka banja

Privlačno... Vlasinsko jezero
Privlačno... Vlasinsko jezero

I u prestonici sve više turistaIz Turističke organizacije Srbije kažu da je i Beograd veoma posećen i u njemu je realizovano skoro 370.000 noćenja.- To je rezultat rasta broja noćenja stranih turista po stopi od 9,3 odsto, tako da je na kraju sedmomesečnog vremenskog intervala 2013. u Beogradu ukupno noćilo blizu 275.000 stranaca, što je činilo čak 74,3 odsto ukupnog broja noćenja u glavnom gradu - kažu u TOS.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...