Senić: Kilogram suncokreta treba da bude 33 dinara
Foto: Beta

Cena uljarica

Senić: Kilogram suncokreta treba da bude 33 dinara

InfoBiz -
Da bi se situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda popravila potrebno je i da se hitno donese zakon o Republičkoj direkciji za robne rezerve kojim bi se toj instituciji omogućilo da izvozi domaće proizvode, naveo je predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić izjavio je danas da bi domaće uljare proizvođačima suncokreta trebalo da povećaju ponuđenu otkupnu cenu na najmanje 33 dinara po kilogramu sa PDV-om, nakon što je cena te uljarice porasla na berzama u okruženju.

"Cena suncokreta na Budimpeštanskoj berzi je 290 evra po toni, dok je u Bugarskoj tona suncokreta 380 dolara, što znači da bi otkupna cena trebalo da bude oko 33 dinara za kilogram sa PDV-om, odnosno viša od ponuđenih 27 dinara", kazao je Senić nakon sednice Odbora.

On je istakao da poljoprivrednici ne mogu da odustanu od svojih zahteva za veću cenu suncokreta, "zato što bi time odustali od borbe za golu egzistenciju, jer cena od 27 dinara po kilogramu ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje".

Senić smatra da država treba da razgovara sa otkupljivačima i prerađivačima i u "otvorenoj kalkulaciji" napravi adekvatnu cenu, tako da uljari ne izgube mnogo, ali i pruže nmogućnost ratarima da prežive. Prema njegovom mišljenju, da bi se situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda popravila potrebno je i da se hitno donese zakon o Republičkoj direkciji za robne rezerve kojim bi se toj instituciji omogućilo da izvozi domaće proizvode.

"Važećim zakonom Direkcija nema mogućnosti da izvozi proizvode, a predlog novog zakona, koji je ministar trgovine Rasim Ljajić najavio još u decembru prošle godine, još nije ušao u skupštinsku proceduru iz meni nepoznatog razloga", rekao je Senić.

On je naglasio da bi se kroz davanje mogućnosti Robnim rezervama da ima spoljnotrgovinske aktivnosti pomoglo domaćoj poljoprivredi i narušilo eventualne dogovore koji postoje između otkupljivača i izvoznika. Dodao je da tržište suncokreta u Srbiji nije takozvano tržište savršene konkurencije, već u njemu postoji dominantan uticaj određenih učesnika, odnosno otkupljivača, kojih nema puno, a koji su u mogućnosi da zloupotrebljavaju svoj položaj.

"Zbog toga država ipak mora da se umeša u tržište, makar preko Komisije za zaštitu konkurencije koja ne sme da dozvoli formiranje kartela", rekao je Senić. On predlaže i da bi Srbija mogla da napravi barter aranžman s Rusijom i neophodne avione za vojsku plati poljoprivrednim proizvodima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić potvrdio je na sednici Odbora da će se sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i predstavnika uljara održati do kraja nedelje, najverovatnije u petak, 20. septembra. Katanić je izrazio ovčekivanje da će se dve strane dogovoriti, jer cena sunckreta na berzama iz dana u dan raste.

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, dogovorili su se 10. septembra, nakon dvonedeljnih protesta i blokada puteva, s ministrom poljoprivrede Srbije Draganom Glamočićem da povuku blokade sa puteva i da se za deset dana zakaže novi sastanak s predstavnicima uljara. Poljoprivrednici su nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta od 27 dinara za kilogram i tražili su da ona bude najmanje 35 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track