PLANDIŠTE: NIS počeo izgradnju prvog vetroparka!
Foto: Tanjug

PLANDIŠTE: NIS počeo izgradnju prvog vetroparka!

InfoBiz -
Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora

PLANDIŠTE - U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije (NIS) počela je danas izgradnju prvog vetroparka u Srbiji "Plandište" u koju će, prema rečima generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona evra.

Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci. On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra, a da je u planu da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa.

Kravčenko je ocenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio nove investicione projekte.U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvednu u vetropraku otkupljivaće EPS.

U procesu izgradnje vetroparka Plandište biće zaposleno 300 ljudi.Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice.

U poruci se navodi da je projekat započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.Otvaranju prvog vetropraka u Srbiji prisustvovali su ministarka energetike Zorana Mihajlović, ambašador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i suvlasnik kompanije NIS Energovind, Goran Novaković.Vetropark Plandište će doprineti razviju zelene energije u Srbiji, unaprediće uslove živita u lokalnoj zajednici i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standard Evropske unije.

http://www.youtube.com/watch?v=ixjPE5DXoBs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track