ČADEŽ I 25 SRPSKIH KOMPANIJA U TIRANI: Osnovana zajednička komora Srbije i Albanije
Foto: Fonet

Predsednik Privredne komore Srbije

ČADEŽ I 25 SRPSKIH KOMPANIJA U TIRANI: Osnovana zajednička komora Srbije i Albanije

InfoBiz -

TIRANA - Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da je osnivanje zajedničke Trgovinsko-industrijske komore Srbije i Albanije važan korak u istoriji ekonomskih odnosa.

On je istakao da je osnivanje ove komore važno za odnose kako Srbije i Albanije, tako i za ekonomsko povezivanje celog regiona.

“Osnivanje Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija u Tirani predstavlja važan korak u istoriji ekonomskih odnosa Srbije i Albanije" rekao je Ccadež na konferenciji za novinare u Tirani i poručio da ta asocijacija predstavlja servis za sve privrednike koji žele da posluju, da se povezuju, zajedno rade, proizvode i nastupaju na trećim tržištima.

On je na štandu PKS na Medjunarodnom sajmu privrede u Tirani, otvorenom juče, na kojem ucecstvuje 25 preduzeća iz Srbije, istakao veliku podršku privrednika dve zemlje za osnivanje te Komore i takodje pozvao sve kompanije da budu aktivne u njenom radu.

Kao bitnu stvar Čadež je istakao da je inicijativa za osnivanje Komore pokrenuta pre tri meseca, da je u oktobru održan i Poslovni forum Srbije i Albanije u Nišu na kojem je učestvovalo više 300 kompanija, da se organizuju posete srpskih firmi Albaniji i da sve to ukazuje na pojačan intenzitet privrednih odnosa i veliki potencijal za saradnju.

Potpredsednik PKS Miroljub Aleksić koji je i kopredsedavajući Izvršnog saveta Trgovinsko-industrijske komore Albanija - Srbija rekao je da su privrednici dve zemlje već uspostavili kontakte, da su markirani poslovni aranžmani koji će vrlo brzo biti i realizovani.

"Sve te činjenice govore koliko privrednici dve zemlje žele da saradjuju i unapredjuju privredne veze", rekao je Aleksić, koji je posebno istakao da su osnivanje zajedničke komore podržali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Predsednik udruženja "Biznis Albanija" i kopredsedavajući sa albanske strane Ljuan Bergaz je ponovio želju privrednika da bliže saradjuju i da je stoga veoma važno što je ta Komora osnovana.

Štand PKS na kome izlaže 25 kompanija iz Srbije posetio je veliki broj privrednika i predstavnika albanskih kompanija iz različitih sektora privrede od gradjevine preko industrije hrane do turizma i ekologije, koji su sa kolegama iz Srbije razmotrili mogućnosti poslovnih aranžmana.

Na 23. Medjunarodnom privrednom sajmu od 24. do 28. novembra svoju ponudu predstavljaju - Pionir, FMT, Feman, Jokey, Peštan, FIMA, INOP, Mirotin Tisa, Bekament, Eurofrigo, Superior, Amiga, Ezo Grupa, Vitamin, AIKOM, FAM, Moto-plast, RB Global, Put inžernjering, IGM Mladost, CIP Saobraćajni institut, Destilerija Trivulesk, Agromarket, Rival 014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track