DAČIĆ NA EKONOMSKOM SAMITU: Milijarda dolara kredita od Emirata po najpovoljnijim mogućim uslovima
Foto: Dado Đilas

Zajam od Fonda za razvoj Abu Dabija

DAČIĆ NA EKONOMSKOM SAMITU: Milijarda dolara kredita od Emirata po najpovoljnijim mogućim uslovima

InfoBiz -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je rekao da će se Srbija od Fonda za razvoj Abu Dabija uzeti kredit od oko milijardu dolara po najpovoljnijim mogućim uslovima

"Taj zajam nije uzet iznenada. Imamo najpovoljnije moguće uslove na svetu", rekao je Dačić novinarima na Ekonomskom samitu Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao da su razlozi zašto se Srbija zadužuje u tolikom iznosu obrazloženi u zakonu o potvrđivanju ugovora o zajmu od Fonda za razvoj Abu Dabija koji je u ime Vlade Srbije potpisao Dačić.

Vlada Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina.

Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu koji Srbija uzima od Ujedinjenih Arapskih Emirata biće na dnevnom redu sednice Skupštine koja je zakazana za 25. oktobar.

O RAZVOJU PRIVREDE I TRASIRANJU PUTA U EU: Počeo Ekonomski samit Srbije

Ugovor o kreditu potpisan je 4. oktobra ove godine, a u ime Vlade ga je potpisao ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Tim ugovorom je predvidjeno da Vlada Srbije od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track