JAN RIHTER: Slovačka će proveriti uslove pod kojima rade radnici iz Srbije
Foto: Thinkstock

Problematično pitanje

JAN RIHTER: Slovačka će proveriti uslove pod kojima rade radnici iz Srbije

InfoBiz -

Slovački ministar rada Jan Rihter izjavio je danas u Bratislavi da će oštrijim ciljanim kontrolama proveriti u kakvim uslovima u slovačkim fabrikama rade radnici iz Srbije zaposleni preko posredničkih agencija.

"Kontrole sprovodimo stalno ali sada će biti usmerene na preduzeća koja zapošljavaju strance, pre svega iz trećih zemalja jer izgleda da je tu problem najveći", kazao je Rihter povodom afere nakon reportaže u srpskim medijima da srpski radnici u Slovačkoj rade nelegalno i za bednu platu.

Slovački ministar je tim povodom rekao da će pored kontrola u Samsungu i drugim preduzećima razgovarati i sa ambasadorom Srbije u Bratislavi Šanijem Dermakuom da vidi kako bi mogla da pomogne saradnja sa nadležnim srpskim organima, jer prema oceni ministra deo problema počinje već u Srbiji gde agencije vrbuju gastarbajtere za slovačku privredu.

Foto: AP
Foto: AP

Prema Rihterovim podacima trenutno u Slovačkoj radi 5.249 državljana Srbije kao iznajmljena radna snaga a još 575 ima dozvolu za rad od nadležnog slovačkog biroa rada. "Prošle godine sprovedeno je 26.000 kontrola ciljanih na nelegalni rad. Većina kršenja zakona, negde čak 90 odsto, odvijalo se tamo gde su posredovale agencije", rekao je Rihter i naglasio da je za Slovačku važno da gastarbajteri dođu da rade legalno i u skladu sa slovačkim Zakonom o radu.

Uobičajena praksa posredničkih agencija koje i u Slovačkoj i u Češkoj često zloupotrebljavaju potrebe preduzeća kojima preti čak i otkazivanje nekih izvoznih isporuka zato što je nezaposlenost minimalna i ne mogu među Česima i Slovacima da nađu ljude voljne da rade, jeste da zakon krše već time što krše uslove iz ugovora slovačkog i sprskog preduzeća o detaširanju radnika a takodje i to da sama agencija preuzima izbor koje radnike će dodeliti kom preduzeću.

Foto: AP
Foto: AP

"Najčešće se zakon krši tako što srpsko preduzeće sklopi sa slovačkim ugovor o uslugama za montažne radove a radnike pošalje da rade za trakom u proizvodnji a menjaju ih svakih 90 dana", rekao je Rihter. Slovački ministar rada upozorio je da u Slovačkoj možda ima stotine i stotine Srba dovedenih da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije a srpskih državljana je bilo najviše među svim strancima na nelegalnom radu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 20.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track