KRIMINAL: Mafija nam prodaje falš lekove i hranu
Foto: Shutterstock

Piraterija podriva Srpsku privredu

KRIMINAL: Mafija nam prodaje falš lekove i hranu

InfoBiz -
Uvoz falsifikovane robe munjevito je porastao u poslednjih pet godina i nema sumnje da organizovani kriminal stoji iza toga, objavilo Ministarstvo trgovine

BEOGRAD - Lekovi, hrana, alkoholna pića, parfemi, kozmetika, električni kućni aparati, igračke, cigarete, pribor za vozila i pirotehnika najviše su krivotvoreni proizvodi u Srbiji, pokazala je analiza krivotvorenja i piraterije.Najveći razlog za brigu je redovna zaplena krivotvorenih lekova, navodi se u istraživanju Ministarstva trgovine u saradnji sa EU. Loš trendDodaje se da je proteklih pet godina munjevito porastao uvoz falsifikovane robe.- Zbog obima i kvaliteta krivotvorene i piratske robe dostupne u Srbiji nema sumnje da organizovani kriminal stoji iza te proizvodnje, uvoza i distribucije u veleprodaji. Većina robe koja se prodaje na pijacama širom Srbije je identična, što ukazuje na povezanost izvora i distribucionih kanala - istaknuto je u istraživanju. Piratske oazeKopirana roba najčešće se plasira na velikim pijacama, preko oglasa i na internetu.Iako je 74 odsto građana svesno da falsifikovani proizvodi mogu biti štetni po zdravlje i bezbednost, više od 50 odsto njih se opredeljuje za kupovinu falsifikata, pokazuju rezultati ankete o stavovima građana Srbije.

Majkl DavenportNEZADOVOLJAVAJUĆA ZAŠTITAŠef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da zaštita prava intelektualne svojine nije na zadovoljavajućem nivou i da će ta oblast i dalje biti u fokusu u pregovorima sa EU. On navodi da je EU za program zaštite intelektualne svojine u Srbiji izdvojila 2,8 miliona evra i da do 2018. ta oblast treba da bude usklađena sa standardima EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track