MIHAJLOVIĆEVA U RIGI Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Surčin - Obrenovac vredan 208 miliona evra
Foto: Tanjug Printscreen

Samit 16 + 1

MIHAJLOVIĆEVA U RIGI Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Surčin - Obrenovac vredan 208 miliona evra

InfoBiz -

RIGA - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Eksim banke Liu Liang potpisali su danas u Rigi ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra.

Potpredsednica Vlade, zajedno direktorom JP Putevi Srbije, potpisala je sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of Ćina”, komercijalni ugovor za nastavak izgradnje Obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka. Ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Mihajlović je, u okviru Petog samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Rigi, potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom “Huawei”, o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Zaključivanjem ugovora sa Eksim bankom o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac, omogućava se da krenu radovi i na poslednjoj deonici auto-puta od Beograda do Čačka.U saradnji sa Kinom biće nastavljena i izgradnja Obilaznice oko Beograda, i to radovima na 19,5 kilometara dugoj

deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka. U okviru ovog projekta biće izgrađena četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara, kao i 22 mosta, dužine 5,3 kilometra.

Memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije “Huawei” predviđa sveobuhvatnu saradnju u sektoru saobraćaja kroz pomoć u izboru najpovoljnijih telekokumikacionih rešenja za železnice, auto-puteve, aerodrome i luke, transfer znanja o novim tehnologijama, kao i obuke za srpske stručnjake iz oblasti saobraćaja.

Komercijalni ugovori i memorandum potpisani su u prisustvu cele srpske delegacije na Samitu u Rigi na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić. Mihajlović će kasnije potpisati i komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije.

Mihajlović: Ugovori o finansiranju vredni 734 miliona evra

Mihajlović je izjavila da je Srbija na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisuje komercijalne i ugovore o finansiranju više projekata u iznosu od 734 miliona evra."To je najveći iznos koji mi potpisujemo u infrastrukturnim projektima", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Rigi.Ona je dodala da je obezbeđeno finansiranje deonice Surčin-Obrenovac, i to počinje da se radi u martu naredne godine.

Prema njenim rečima, Srbija je potpisala i komercijalne ugovore za prvu deonicu modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, odnosno deonicu Beograd - Stara Pazova i komercijalni ugovor za obilaznicu oko Beograda."To je projekat koji Srbija čeka sigurno 30 godina i očekujem sredinom naredne godine da počnemo sa radovima", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da su ugovori o finansiranju rezultat, ne samo dobrih i prijateljskih odnosa Srbije sa Kinom nego pre svega premijera Aleksandra Vučića sa kineskom državom, odnosno sa tamošnjim predsednikom i premijerom."Setite se koliko je bilo uzajamnih poseta između dve države", podsetila je Mihajlović.Istakla je da se sa premijerom Kine u Rigi razgovaralo i o RTB Bor-u, a pre svega je izražena briga premijera Kine za bezbednbost predsednika srpske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track