MMF PORUČUJE SELJACIMA: Gajite prasiće, živinu i ječam!

Međunarodni kreditori savetuju

MMF PORUČUJE SELJACIMA: Gajite prasiće, živinu i ječam!

InfoBiz -
Međunarodni monetarni fond procenjuje da će u narednoj godini svinjetina zadržati visoku cenu, govedina malo pojeftiniti, dok će najviše poskupeti piletina

BEOGRAD - Seljacima se sada najviše isplati da gaje svinje i živinu, jer će ova roba poskupeti, a stočna hrana, tačnije kukuruz, pojeftiniti. U isto vreme najbolje je da gaje ječam, procena je Međunarodnog monetarnog fonda.Analizirajući procenu ove institucije Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, kaže: „Ovi podaci nas dovode do sledećeg pitanja: hoćemo li opet postati stočarska zemlja, velikih junaka i bogatih seljaka, kao u doba Karađorđa i Miloša?“ On ističe da nam MMF ovim cenovnim projekcijama šalje signal šta gajiti.Promena cenaStatistika MMF govori da je u trećem tromesečju u odnosu na drugo cena pšenice smanjena za 23,2 odsto, a kukuruza za 22,3 odsto. Očekuje se da će pšenica pojeftiniti još 17,4 odsto, a kukuruz 13,5. Nasuprot tome, ječam je poskupeo 28,3 odsto i do kraja sledeće godine njegova cena biće viša za još deset odsto.U istom periodu svinjsko meso je poskupelo 11,6 odsto, a goveđe 16,4. Međunarodni finansijski policajac procenjuje da će se visoka cena svinjetine zadržati, govedine blago opasti, a najviše će poskupeti piletina.Žarko Galetin, direktor Produktne berze, kaže za Kurir da se dešavanja spolja prelivaju i u Srbiju, ali posle nekog vremena. Upitan da li domaći poljoprivredni proizvođači prate ovakve informacije, on odgovara da sve više njih to radi. Najviše prate izvoznici i trgovci, ali trude se i ostali. Informacija, uveren je, na kraju dođe do svih seljaka.

Galetin: Oprez, iznenadni rast cena nafte mogao bi da poskupi žitarice
Galetin: Oprez, iznenadni rast cena nafte mogao bi da poskupi žitarice

Rekordna godinaOn, ipak, savetuje da prognoze MMF treba uzeti sa oprezom, jer su cene kukuruza i pšenice osetljivije od cena mesa. Kukuruz neće biti skup kao pre dve godine jer će ovo biti rekordna godina po prinosu, ali iznenadni rast vrednosti nafte mogao bi da mu poveća cenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track