(FOTO) POČEO SRPSKI DAVOS: Prvi dan 24. Kopaonik biznis foruma
Foto: Dado Đilas

Šta se može naučiti iz prošlosti i koja su rešenja za budućnost

(FOTO) POČEO SRPSKI DAVOS: Prvi dan 24. Kopaonik biznis foruma

InfoBiz -

KOPAONIK - Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i koja su rešenja za budućnost, tema je 24. Kopaonik biznis foruma, koji je svečano otvoren himnom "Bože pravde".

Na skupu, koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvovaće, prema najavama organizatora, oko 1.000 stručnjaka, visokih državnih zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

15.31 - Ministarka Ana Brnabić o e-upravi. Srbija mnogo kasni u uvođenju e-uprave, ali prioritet Vlade Srbije je upravo uvođenje elektronskih servisa, kako bismo napustili kuturu šaltera, pečata i papira, izjavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Elen Goldstin (Foto: Tanjug/Rade Prelić)
Elen Goldstin (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

13.40 - Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin rekla je danas da državni aparat u Srbiji mora da se svede na pravu meru i postane efikasan kako ne bi bio smetnja ekonomskom rastu od šest odsto, koliki je rast neophodan Srbiji da bi se priključila EU.

Džejms Ruf (Foto: Tanjug/Rade Prelić)
Džejms Ruf (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

12.55 - Šef misije MMF Džejms Ruf ocenio je danas da je smanjenje nezaposlenosti najveći uspeh u Srbiji u prethodne dve godine. Ruf je izjavio da je na Vladi Srbije a ne na MMF da proceni i odluči da li je zemlji potreban novi aranžman iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

11.44 - Ministar finansija Dušan Vujović je na Kopaonik biznis forumu kazao da u svakom pogledu sve više napredujemo, citirajući reči iz filma "Sećaš li se Doli Bel". On je dodao da je učešće javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i da smo sada već na "crvenoj liniji" da ga spustimo ispod 70 odsto.

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU Vujović na Biznis forumu citirao replike iz filma Sećaš li se Doli Bel

11.19 - Guverener Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je devizna štednja građana u januaru ove godine prvi put premašila 9 milijardi evra.

10.50 - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da je Vlada Srbije prošle godine postigla dobre rezultate u nastavku fiskalne konsolidacije, ali da nije učinjen planirani napredak na polju strukturnih reformi.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) DŽejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

Tokom tri dana trajanja foruma, od od 7. do 9. marta, Forum će biti i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Planirano je i da drugog dana forumu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Na ovogodišnjem samitu biće definisana očekivanja ekonomista i biznismena u pogledu budućeg toka reformi, a koja će zatim biti sučeljena sa planovima koje će predstaviti kreatori ekonomske i monetarne politike, istakao je predsednik SES Aleksandar Vlahović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track