OTVORENE INOVACIJE U MOSKVI Vučić: Ja ni smartfon još nisam kupio!
Foto: Twitter

Drugi dan posete Rusiji

OTVORENE INOVACIJE U MOSKVI Vučić: Ja ni smartfon još nisam kupio!

InfoBiz -
U nastavku dana sledi niz bilateralnih susreta sa ruskim zvaničnicima, a sutra će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom

MOSKVA - Srpski premijer Aleksandar Vučić je, drugog dana posete Moskvi, zajedno sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom posetio forum "Otvorene inovacije".

- Srbija će morati da promeni svoj obrazovni sistem i pristup nauci, jer nove tehnologije i razvoj nauke nemaju alternativu, a ako se ne ide u korak s modernim vremenom društvo će pretrpeti štetu, izjavio je danas u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Činjenica koju ste ovde izneli, da će sledećih 20 godina biti više promena nego u poslednjih što me plaši. Još nisam kupio ni smartfon - rekao je Vučić.

Vučića je, u uvodnom obraćanju na Forumu i sajmu tehnologija “Open innovations 2015” u Moskvi, predstavio premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je objasnio da su “prijatelji iz Srbije”, odnosno predsednik vlade i delegacija srpskih ministara, počasni gosti tog skupa.

Srpski premijer je zahvalio Medvedevu na dobro organizovanom sajmu novih tehnologija istakavši da će rast našeg društva zavisiti, ne samo od ekonomskih reformi, već i od toga koliko ćemo moći da pratimo nove tehnologije.

Da bismo ih brže prihvatili i inkorporirali u sistem potrebno je promeniti naš način razmišljanja, radne navike, što nije lako, a za to čak nemamo dovoljno ni vremena, pošto će u narednih 20 godina biti mnogo promena u svetu tehnologija, rekao je Vučić. Vučić je dodao da će Srbija raditi na sveukupnoj edukaciji stanovništva, da će pozvati eminentne govornike sa današnjeg foruma da prenesu znanje ljudima u Srbiji, ali i da će Srbija zato morati da promeni obrazovni sistem i pristup nauci.

- Kao što smo imali hrabrosti da krenemo u ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, tako ćemo tako ćemo morati da menjamo i radne navike, objasnio je Vučić i podsetio na izjavu nekadašnjeg predsednika Izraela Šimona Peresa koji je rekao da dolazi vreme u kojem će na radnom mestu morati da se radi šest sati, a uči dva sata, kako bi se išlo u korak sa novim tehnoloijama. “Tako će đaci u školi morati da uče pet sati i morati dva naredna sata da idu na posao i praksu kako bi znanje dobili i kroz konkretne aktivnosti”, jasan je Vučić.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Srbija će, kazao je, sa Švajcarskom, Nemačkom i ostalim državama morati da radi na razvijanju dualnog obrazovanja. “Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, iako znam da će to naići na mnogo prepreka i muka kod naših naroda, jer oni uglavnom gledaju da sačuvaju svoj posao. Mi još živimo u vrmenu kada mislimo da smo sa završetkom fakulteta i srednje škole završili i sa procesom znanja i edukacije”, rekao je Vučić. To moramo da menjamo, rekao je premijer, kao što smo prethodnih godinu i po dana imali značajne ekonomske reforme. “U godinama pred nama imaćemo velike rerfome u našem sistemu obrazovanja i nauke koje su uslov za napredak naše ekonomije i BDP”, kazao je premijer.

Premijer Rusije Medvedev je u svom obraćanju istakao da su izveštaji predstavljeni na forumu veoma zanimljivi i konstatovao da su “prepuni upozorenja o potencijalnim rizicima” zbog čega se, kako se našalio, postavlja pitanje da li bi trebalo da se ljudi bave inovacijama zbog silnih rizika i pretnji. “S druge strane postoji optimizam, jer progres se ne može zaustaviti. Sve tri industrijske revolucije su se dogodile i verovatno će da usledi četvra. Da li država treba da se meša u te procese ili da to prepustimo privatnom biznisu, kako da izgradimo model poslovanja i kako da sačuvamo izume i da ih patentiramo, to je sada pitanje”, rekao je Medvedev. Forum i sajam tehnologije “Open innovations 2015” je jedan od najvećih manifestacija te vrste u Rusiji. Usmeren je na ulogu tehnologija budućnosti u modernom ljudskom društvu, ekonomiji i svakodnevnom životu. Tema foruma i sajma je “Ccovečanstvo u centru tehnološke revolucije”, a program se odvija kroz pet oblasti ljudskog života koje su pretrpele dramatične promene usled uticaja novih tehnologija - produktivnost, stanište, obrazovanje, zdravstvo i zabava.

Nakon toga, Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa ruskim zvaničnicima, a sutra će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je, otvarajući jučerašnji Poslovni forum predstavnika više stotina srpskih i ruskih kompanija u Moskvi, podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije uvela ekonomske sankcije Rusiji i poručio da će to ostati politika vlade Srbije, koja neće menjati politički i ekonomski odnos prema toj zemlji.

Istakao je da je susret privrednika dve zemlje pokazatelj velike zainteresovanosti Srbije i Ruske Federacije za razvoj međusobne ekonomske saradnje. Kako je istakao to je odlična mogućnost da se preduzetnici upoznaju s poslovnim mogućnostima u obe zemlje. U razgovoru sa ruskim premijerom Vučić je ponovio da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije, i da će nastaviti da joj bude prijatelj, ali na "racionalnim osnovama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track