ŠEF MISIJE MMF O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA: Malo je toga što mogu da kažem
Foto: Beta 08.2015

Džejms Ruf o misiji u Srbiji

ŠEF MISIJE MMF O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA: Malo je toga što mogu da kažem

InfoBiz -
On je ponovio da su vidljiva trajna fiskalna povećanja ali i da je pitanje povećanja plata i penzija koegzistentno sa opštim ciljem, a to je konsolidacija fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga

BEOGRAD - Šef misije MMF Džejms Ruf izjavio je danas da je pitanje povećanja plata i penzija istovremeno i pitanje koliko je to koegzistentno sa opštim ciljem, a to je konsolidacija fiskalnog deficita i obezbeđivanje da dug padne, zbog čega je razgovor na tu temu najavio za novembar.

"Malo je toga što mogu da kažem", rekao je Ruf na konferenciji za novinare i naveo da će se u novembru razgovarati o tome i videti da li se povećanje može uklopiti u okvir za 2016. godinu.

On je ponovio da su vidljiva trajna fiskalna povećanja ali i da je pitanje povećanja plata i penzija koegzistentno sa opštim ciljem, a to je konsolidacija fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga.

Naime, kako je objasnio, očekuje se da dug nastavi da raste još godinu i po i da počne da pada tek 2017. godine, zbog čega, dodao je, ne može da govori o procentima, ali može o pristupu pitanju povećanja plata i penzija.

Navodeći da tamo gde je visoka inflacija i očekivanja su da povećanja budu veća, kako bi se ta inflacija stigla, a da se tamo gde je manja ne mogu očekivati ni veća povećanja. Ljudi bi, smatra Ruf, trebalo da podrže takav rast, odnosno nisku inflaciju i umereno povećanje zarada, a to obezbeđuje rast prihoda.

To je, napomenuo je, ono što se dešava i u mnogo naprednijim ekonomijama. Kako Vlada Srbije ima plan za reformu sistema zarada kojom bi se bolje uskladili različiti nivoi zarada u javnom sektoru, Ruf je istakao da bi korekcije zarada trebalo da se posebno odnose na one u sistemu koji to najviše zaslužuju...

"Kad se budemo vratili u novembru, razmatraćemo budžet za 2016. i sve trendove i kretanja u ekonomiiji vezana za naplatu prihoda. Na osnovu toga vlada i mi ćemo doneti odluku koliki postoji prostor za relaksaciju plata i penzija. Eventualno povećanje zarada bi trebalo da bude selektivno i targetirano", poručio je Ruf.

Upitan koliko udeo u uštedama od 70 milijardi dinara čine trajne, a koliko jednokratne uštede, od čega zavisi buduće povećanje plata i penzija, Ruf je rekao da će se na to pitanje fokusirati u novembru, prikom narednog razmatranja budžeta, ali da polovinu ušteda čine trajne, a polocinu jednokratne uštede, uključujući i podbačaj u javnim investicijama.

On je, međutim, naglasio da se ništa ne može raditi mehanički i da se u novembru u obzir moraju uzeti sve različite promene, uključujući i zbivanja vezana za dug jer "neki faktori utiču na povećanje duga".

"Mi moramo da se postaramo da se sve ove stvari dobro uklope i razmotrimo putanju potrebnu da bi dug padao u narednom periodu. Filozofija programa je bila da se planira konzervativno i da, ako dođe do određenih ušteda, one budu usmerene ka smenjeju duga", naveo je Ruf i naglasio:

"Ja još smislim da je to dobra strategija za naredni period".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track