Sertić: Ukoliko ga utegnemo, RTB Bor imaće perspektivu
Foto: Aleksandar Jovanović

Studija konsultanata o rudarskom basenu

Sertić: Ukoliko ga utegnemo, RTB Bor imaće perspektivu

InfoBiz -
Detaljan plan promena biće definisan u naredne dve nedelje, a za godinu dana kompanija bi mogla da posluje po tržišnim principima

INÐIJA - Konsultantska kuća „Mekinsi“ ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za građane Bora, ali i čitavog regiona.- To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo na to da u budućnosti to preduzeće može biti konsolidovano kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona - rekao je Sertić nakon obilaska fabrike „Plamen“ u Inđiji. On je kazao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po RTB Bor mogao da se utegne i posluje po tržišnim principima.Potvrđeni strahovi- Ne mogu da pričam o detaljima, to razumete, ali dve stvari su ključne - jedna da je mišljenje „Mekinsija“ stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u rukovođenju preduzećem, tehnološkim procesima i drugim procesima, od nabavke do prodaje - rekao je Sertić. Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako je niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni.Gubitak nije bauk- Danas kompanije u svetu koje se bave tom delatnošću posluju s gubitkom, pa i naša, to nije tajna. Ima perioda kada se zarađuje i kada se prave gubici, to su svetski trendovi, ne možemo da budemo van toga, ali važno je da ne dižemo paniku i da ne stavljamo sve firme u isti koš. RTB Bor i „Železara Smederevo“ imaju svoje tržište i mogu da rade. Važno je samo da mi utegnemo to poslovanje finansijski i ekonomski, kako rade sve kompanije - poručio je Sertić. On je dodao da se na tenderu za železaru do sada javila samo kinseka kompanija.„Mekinsi“ je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a potom i premijeru Aleksandru Vučiću, a ministar Sertić poručuje da je, nakon što je video studiju, mnogo više optimista kada je reč o tom preduzeću nego pre mesec dana.

Tender za „Galeniku“MOGUĆ OTPIS DUGA DRŽAVIJavni poziv za privatizaciju „Galenike“ trebalo bi da bude raspisan za desetak dana, najavio je ministar privrede Željko Sertić i dodao da država već kontaktira sa zainteresovanim multinacionalnim kompanijama.- Naš zahtev je da se sa strateškim partnerom uđe u zajedničko vraćanje komercijalnih kredita bankama, što je iznos od preko 50 miliona evra. „Galenika“ još duguje i više od 120 miliona državnom sektoru, koje mi možemo u procesu privatizacije da otpišemo, ali nam je interes da država dobije određeni deo sredstava, koliko je to moguće - objasnio je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track