UPIS IMOVINE: Supruge postaju vlasnice stanova
Foto: Shutterstock

Inicijativa

UPIS IMOVINE: Supruge postaju vlasnice stanova

InfoBiz -

Dovoljno je da žene donesu venčani list i, ako je nekretnina stečena nakon sklapanja braka, one će biti upisane u katastar

Na inicijativu rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, ova institucija spremna je da počine upis imovine na oba supružnika. To znači da će i žene koje su zajedno sa mužem stekle kuću ili stan moći da se upišu kao vlasnice iste i tako steknu pravnu sigurnost.U RGZ navode da je jedan od glavnih razloga pokretanja ove inicijative upravo da se poboljša položaj žena, budući da je u katastru nepokretnosti čak 61 odsto nekretnina upisano na muškarce, a samo 39 odsto na dame.

Pravna sigurnost

Ideja RGZ je i da se na ovaj način poboljša rodna ravnopravnost, ali i utiče na smanjenje porodičnog nasilja nad ženama, jer bi one kao vlasnice nekretnina bile hrabrije da se suprotstave nasilniku. Takođe je cilj i održavanje brakova, a ne razaranje.Ono što je još jedna lepa vest jeste da će upis imovine na pripadnice slabijeg pola biti jednostavan i jeftin.- Dovoljno je samo da supruge donesu venčani list i kada ustanovimo da su stan ili kuću sa suprugom stekle nakon sklapanja braka, one će odmah biti upisane u vlasnički list nekretnine. Cena ove usluge za sada će biti najniža moguća taksa, koja iznosi oko 300 dinara, ali u dogovoru sa Ministarstvom finansija nastojimo da nakon izmene odgovarajućih propisa to bude besplatno - kaže za Kurir Borko Drašković, direktor RGZ.Podrška Svetske bankeOn dodaje da je celu inicijativu RGZ podržala Svetska banka, koja prati realizaciju, jer je to prvi put u svetu da je neko pokrenuo ovakvu akciju. Takođe, ideju je podržala i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ministarka Zorana Mihajlović.

Podrška povereniceDOPRINOS RODNOJ RAVNOPRAVNOSTIPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za Kurir da naša zemlja ima vlasničku strukturu koja ne ide u prilog ženama:- Svakako podržavam ovu inicijativu jer je u pitanju afirmativna mera koja će dovesti do porasta broja žena koje su vlasnice imovine. Još uvek nemam podatak kakav je nacrt, ali svakako podržavamo svaku takvu meru koja doprinosi poboljšanju položaja i dostizanje pune ravnopravnosti.

Vesna StanojevićŽRTVE NASILJA BIĆE HRABRIJEKoordinatorka sigurnih kuća Vesna Stanojević ističe da je ovo veoma pozitivna inicijativa za sve žene, a pogotovo za žene žrtve nasilja:- Žene će na taj način steći pravnu sigurnost i što se tiče imovine u slučaju razvoda, ona će se lakše deliti. Takođe, ako su žrtve nasilja, u ovom slučaju bile bi hrabrije i znale bi da imaju svoja prava. One bi odmah nakon upisa u katastarsku knjigu već znale da imaju pravo na tu podelu i ne bi mogao muž da ih istera iz kuće. Ovo je dobar način i da se rodna ravnopravnost podigne na viši nivo.

Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track