PREMIJER POSLE SASTANKA S PREDSTAVNICIMA KONTINENTALA Vučić: Najbolja investicija do sada!
Foto: Printscreen

PREMIJER POSLE SASTANKA S PREDSTAVNICIMA KONTINENTALA Vučić: Najbolja investicija do sada!

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije Kontinental o otvaranju istraživačkog centra u Novom Sadu. Kontinental će od 1. jula u Novom Sadu početi razvoj softverskih i inovacionih rešenja za mobilnost i zaposliti najmanje 500 inženjera, čija će bruto primanja biti oko 2.300 evra.

Posle sastanka premijer se obratio novinarima.

"Ovo je signal za sve druge nemačke investitore u Srbiji. Nemački investitori kod nas zapošljavaju oko 33.000 ljudi. Meni je "naš Švaba" rekao da je ovo do sada najbolji investicioni projekat", rekao je premijer Vučić.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Podsetio je da je Kontinental hteo pre tri godine da dođe u Srbiju, da je i tada tražio odobrenje od centrale u Nemačkoj, ali da uslovi nisu bili kao danas, a to znači da je njihov dolazak sada omogućen pre svega dobrom i stabilnom političkom i ekonomskom situacijom u zemlji.

"Srbija je ušla u višu ligu i to je dokaz da smo opvravdali poverenje jednog takvog giganta softversko - naučno - istraživačke energije, koji dolazi u Srbiju", rekao je Vučić.

Očekuje se da ova kompanija zaposli više od 500 inženjera.

"Pripada mi velika čast da pred kraj svog mandata s ponosom objavim građanima Srbije da Kontinental dolazi u Novi Sad. Zahvalio bih se i Akselu Ditmanu koji je uvek pomagao da nemačke kompanije dolaze ovde. Srbija više nije mesto za proizvodnju najniže vrednosti. Ona postaje atraktivno mesto za razvoj, nauku i istraživanja. Srbija počinje da razvija delove koje će da proizvodi, a i koji će drugi da proizvode", rekao je Vučić.

Premijer se potom zahvalio svima i Rumunima i pozvao ih da donesu još investicija u Srbiju.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je rekao da je veoma srećan što je deo ove ceremonije, otvaranja inženjerskog centra u Novom Sadu.

"Raste interesovanje za poslovanje u Srbiji. Mi, iz nemačke vlade blisko sarađujemo sa vlastima u Srbiji, rekao je Ditman. Danas smo svedoci sporazuma koji je izuzetno značajan i ekonomske odnose stavlja na drugi nivo. To je dobra vest koju ću ja da prenesem i drugim nemačkim kompanijama. Mislim da je ovaj dan veoma dobar i važan, to je primer srpskog puta ka EU koji ćemo mi podržati", rekao je Ditman.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Potom se prisutnima obratio i predstavnik "Kontinentala".

"Posle 10 godina istraživanja mogućnosti poslovanja u Srbiji, konačno smo ovde. Kontinental je proizvođač iz auto - industrije, jedan od najvećih. Osnovan je 1971. u Hanoveru i trenutno zapošljava više od 227 hiljada ljudi u 56 zemalja. Nova lokacija u Novom Sadu će imati tri odeljenja", rekao je predstavnik Kontinentala i na kraju se prisutnima zahvalio i na srpskom jeziku.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se zaposli 500 inženjera u novom centru, premijer Vučić je rekao da to od nas zavisi.

"Prvu polovinu godine završićemo u plusu, u suficitu, što će možda imati još tri ili četiri zemlje EU. Moramo da nagradimo Tehnički fakultet u Novom Sadu. Treba da nagrađujemo te profesore, uvećavamo kapacitete", rekao je premijer.

"Ne postoji loša vest koja može da mi pokvari ovakav dan. Ovo su stvari koje prave razliku i u odnosu na okruženje", dodao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić nije bio raspoložen da odgovara na pitanja političke prirode i najavio je za dva dana svoje poslednje obraćanje javnosti u svojstvu premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track