VUČIĆ U RIGI NA SAMITU 16+1: Kineskom premijeru Kećangu izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije
Foto: Printscreen

Bilateralni sastanak

VUČIĆ U RIGI NA SAMITU 16+1: Kineskom premijeru Kećangu izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije

InfoBiz -

RIGA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zamolio kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo.

Vučić je novinarima u Rigi posle bilateralnog sastanka sa Kećangom rekao da nije odmah dobio odgovor od kineskog premijera, da ga nije ni očekivao, jer je, kako je rekao, Kina suviše ozbiljna zemlja i Kećang veoma ozbiljan čovek: "Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari", rekao je Vučić koji je istakao da je pozvao Kećanga da ponovo poseti Srbiju.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Govoreći o samim razgovorima, Vučić je naveo da je počastvovana posebnom pažnjom koju Srbiji poklanja srpski prijatelj, kineski premijer i dodao da smatra da je u tom razgovoru, za koji je delegacija Srbija dobila nešto više vremena od ostalih, uspela da istakne sve važnije probleme.

Kako je rekao, Kećangu su predočeni i svi drugi projekti, te da je u Rigi već potpisan ugovor za put Beograd - Stara Pazova, da je brza pruga ka Mađarskoj već krenula, i da kreće da se radi obilaznica oko Beograda, Surčin - Obrenovac.

"U svakom slučaju, mnogo toga je pred nama, ali mislim da je još važnije da pogledamo i petrohemijski kompleks i da pokazujemo i prijateljstvo i poštovanje za ono što je Kina uradila za nas, da pokažemo da zaslužujemo njihovu pažnju i mislim da smo se tako i odnosili i da su, sudeći po reakcijama, i Li Kećang i drugi, bili zadovoljni" rekao je premijer Srbije.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Kako je dodao, pozvao je kineskog premijera da ponovo dođe u Srbiju, uveren da će uskoro, za recimo dve godine, to i biti ostvareno, "što bi bila velika stvar, jer ćemo imati mnogo toga da otvaramo i da pokažemo šta smo u međuvremenu uradili".Prema njegovim rečima, kineski premijer je više puta naglasio da je srećan i zadovoljan zbog napretka Srbije, pre svega zbog ekonomskog napretka."A ja sam zadovoljan što sam takve ocene mogao da čujem," naveo je Vučić.

On je ponovio da se razgovaralo o ključnim stvarima, među kojima je i Petrohemija, ali i napomenuo da se razgovara i sa drugim partnerima, kao što je Iran."Prosto, želimo da rešimo sve te nagomilane probleme - sva ta problematična preduzeća, koja nisu rešavana, nego svaljivana na državnu grbaču i pleća naroda" rekao je Vučić."Hoćemo da se to nekako promeni", dodao je i zaključio: " Sa tim mora da se prekine. To je uslov za napredak srpske ekonomije".

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Osvrćući se na Samit, Vučih je ocenio da je veoma važno što je sastanak u Rigi prilika da se sa svima razgovara.U tom smilsu Vucić je rekao da je razgovarao sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da je imao bilateralne razgovore sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, s kojim je razgovarao o izgradnji i finansiranju izgradnje gasnog interkonektora kroz dve zemlje."Mislim da stvari idu dobro. . . videćemo rezultate u nekom periodu koji dolazi, ali mislim da smo dobar posao za našu zemlju ovde obavili" zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track