Vulin: U Srbiji na lizing radi 50.000 ljudi
Foto: FoNet

Vlada sprema zakon o agencijama za zapošljavanje

Vulin: U Srbiji na lizing radi 50.000 ljudi

InfoBiz -
Ministar rada Aleksandar Vulin najavio donošenje zakona koji treba da spreči agencije da uzimaju velike provizije od radnika koje zapošljavaju

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će nakon izbora među prvima biti donet Zakon o agencijama koji reguliše privremeno zapošljavanje i treba da zaštiti prava više od 50.000 zaposlenih preko agencija.

- Preko najvećih agencija angažovano je 12.000 ljudi, ali je broj zaposlenih preko manjih agencija daleko veći, pa čak i agencija kojima to nije osnovna delatnost. Računa se da ima više od 50.000 naših sugrađana koji rade na ovaj način - rekao je Vulin nakon sastanka radne grupe za pripremu radne verzije zakona koji treba da uredi rad preko agencija za privremeno zapošljavanje. Vulin je naveo da će pomenuti zakon sprečiti agencije da uzimaju velike provizije od radnika koje zapošljavaju jer je cilj tog zakona da „ukloni“ nedostatke Zakona o radu i da na taj način reguliše tržište rada.- Cilj je da nema trgovine ljudskim radom i rata cenama u tom smislu. Možete da imate borbu stručnosti, pripremljenosti, kvaliteta radnika koga ćete ponuditi, ali ne dampingom, tako što ćete uzimati novac od radnika - dodao je on.Predstavnik Samostalnih sindikata Srbije Veljko Milošević ukazao je da se angažovani u agencijama za privremeno zapošljavanje suočavaju s neuređenim radno-pravnim odnosima i da su obespravljeni - zarade su im ispod minimalnih, nemaju topli obrok niti pravo na prevoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track