Najnovije vesti

PROTESTI NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Interventna čuvala dekana od studenata

Akademci zarobili Stevana Ilića

PROTESTI NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Interventna čuvala dekana od studenata

Društvo
12:02h
Više od 150 medicinara pobunilo se juče zbog neprestanog uvećavanja troškova studiranja, pa je prvi čovek fakulteta tražio zaštitu od policije, koja je blokirala ulaz u njegovu kancelariju

NIŠ - Rešili da uzmu stvar u svoje ruke.Više od 150 studenata niškog Medicinskog fakulteta protestovalo je juče ispred kancelarije dekana Stevana Ilića zbog, kako tvrde, neprestanog uvećavanja troškova studiranja. Ilić je odbio da razgovara s gnevnim akademcima, pa je pozvao interventnu brigadu, koja je blokirala ulaz u njegovu kancelariju.Pljačka- Meni je ostao samo jedan ispit, ima kolega koji imaju još samo diplomski, a ne možemo da završimo studije dok ne uplatimo 20.000 dinara odmah i još 20.000 ukoliko ne diplomiramo do januara. To je strašno, ovo je prava pljačka - kaže studentkinja S. S. i dodaje da će zbog toga istrajati u svojim zahtevima.Oni su tražili i da svi koji su ostvarili 48 ESPB imaju pravo na besplatne studije.Dok je aktuelni dekan odbijao da se pojavi pred medicinarima, to je odlučio da učini njegov prethodnik, profesor Milan Višnjić.- Studenti su u pravu, fakultet postoji zbog njih, a ne studenti zbog fakulteta. Sramota je da dekan neće da razgovara sa studentima i da poziva policiju. To se nikad nije desilo na ovom fakultetu - istakao je Višnjić, na šta su studenti reagovali gromoglasnim uzvicima: „Ostavka, ostavka“.OsumnjičenProtiv bivšeg dekana Milana Višnjića je ranije pokrenuta istraga zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja zbog povećanja plata zaposlenima suprotno propisima i neosnovano donete odluke o oslobađanju studenata školarine. Višnjić je u pritvoru proveo 82 dana i pušten je 21. oktobra ove godine.(D. K.)

Živi štit... Policija pred dekanovom kancelarijom
Živi štit... Policija pred dekanovom kancelarijom

Nastava na srpskomStudentima koji nastavu prate na engleskom jeziku omogućiti da je prate na srpskom zbog nepostojanja adekvatne literature, zatim da akademci koji su obnovili godinu nastavu i vežbe prate bez novčane naknade i da na taj način steknu pravo da ispite polažu preko kolokvijuma, kao i da ponovo bude uvedena socijalna kategorija studenata, neki su od zahteva studenata.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track