SRAMNO PONAŠANJE: SIEPA poklonila 250.000 evra privredniku pod istragom!
Foto: Tanjug

Božidar Laganin naše pare delio i kapom i šakom

SRAMNO PONAŠANJE: SIEPA poklonila 250.000 evra privredniku pod istragom!

Društvo -
Rajko Mikać, vlasnik firme „Al pek“, dobio bespovratna sredstva da zaposli 50 radnika; Protiv Mikaća se vodi istraga zbog zloupotreba u Fabrici automobila i opreme

BEOGRAD - Snalažljiv čovek.Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), na čijem je čelu bio Božidar Laganin, dodelila je 2011. godine 250.000 evra vlasniku preduzeća „Al pek“ iz Subotice Rajku Mikaću, protiv koga se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja u Fabrici alata i opreme (FAO), koju je oterao u stečaj.Suludo obrazloženjeDa u agenciji SIEPA nisu mnogo vodili računa o tome kome dodeljuju novac iz državne kase, vidi se i po tome što su bivšem radniku FAO Rajku Arnautu, koji je tražio obrazloženje zašto su privredniku koji je uništio jednu firmu dodelili ogromnu subvenciju, odgovorili da oni prilikom dodele bespovratnih sredstava „ne ocenjuju vlasnike preduzeća“, već samo privredno društvo. Na taj način su Mikaću, koji je ugasio jedno preduzeće sa 110 radnika, iskeširali 250.000 evra da bi u drugom proširio kapacitete i zaposlio 50 novih radnika (5.000 evra po radniku).Najgore od svega je što je SIEPA od novembra 2011. do kraja 2012. „Al peku“ isplatila 187.500 evra (neisplaćeno još 62.500), a u tom preduzeću se od 2011. do kraja 2012. broj zaposlenih povećao za samo devet.- Mikać se prilikom kupovine FAO obavezao da će isplatiti oko 20 zaostalih zarada za 110 radnika, ali to nije uradio, a sve radnike je otpustio. Odmah po kupovini u krugu fabrike je osnovao novu firmu, preko koje je izvlačio pare iz FAO, zbog čega je podignuta optužnica protiv njega i saradnika. Mikać je 2009. svu imovinu FAO prebacio kompenzacijom na „Al pek“ i sedište firme preneo u Bujanovac, a onda uveo stečaj i ugasio je. Zato Prvo osnovno javno tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog zloupotreba - kaže bivši radnik FAO Rajko Arnaut.OtpuštanjaOn dodaje da je na taj način Mikać ostavio male akcionare, koji su imali 30 odsto vlasništva u FAO, bez ičega. Arnaut dodaje da je protiv Mikaća podneto više prijava.- Mikać je i u FAO otpuštao radnike, pa onda uzimao sredstva za novozaposlene. Iako je dobio pare da zaposli 50 radnika u „Al peku“, njihov broj je skoro isti - ističe Arnaut.Od vlasnika „Al peka“ Rajka Mikaća nismo uspeli da dobijemo odgovore u vezi sa ovim slučajem, ali direktorka kontrolinga u preduzeću Milica Drpić rekla nam je da su bespovratna sredstva dobili po propisanim pravilima.- Učestvovali smo na konkursu i dobili subvenciju jer smo ispunili uslove. Investirali smo planiranih 2,5 miliona evra i dobili sredstva u skladu s tim, a zapošljavanje radnika je poslednji uslov koji moramo da ispunimo u roku od tri godine. Što se tiče firme FAO, sve obaveze prema radnicima i državi su ispunjene - tvrdi Drpićeva.

Crno na belo... Dokaz o istrazi
Crno na belo... Dokaz o istrazi

Sumnjiv... Rajko Mikać
Sumnjiv... Rajko Mikać

SIEPABITNA JE FIRMA, NE VLASNIKU Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA priznaju da prilikom dodele bespovratnih sredstava proveravaju samo kompaniju, ali ne i vlasnika.- SIEPA po zakonu ima pravo da kontroliše samo validnost dokumentacije i poslovanje privrednih društava koja se prijavljuju za podsticajna sredstva, a nema pravo da proverava ličnosti koje su u vezi s tim društvom. Kompanija „Al pek“ je 2011. dostavila urednu dokumentaciju i Komisija joj je opredelila 250.000 evra za otvaranje 50 radnih mesta (5.000 evra po novozaposlenom). Redovno ispunjavaju svoje obaveze - kažu u agenciji SIEPA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja