MISIJA MMF U BEOGRADU: Počeli razgovori delegacije Srbije i Fonda
Foto: Damir Dervišagić

Narodna banka Srbije

MISIJA MMF U BEOGRADU: Počeli razgovori delegacije Srbije i Fonda

Društvo -
Delegaciju Srbije predvode guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija u tehničkom mandatu Lazar Krstić koji je upozorio da nema vremena za gubljenje

BEOGRAD - U Narodnoj banci Srbije (NBS), otvaranjem plenarne sednice, danas su počeli zvanični razgovori delegacije Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tekućim ekonomskim kretanjima u zemlji.

Delegaciju Srbije predvode guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija u tehničkom mandatu Lazar Krstić, a na čelu Misije Fonda je Zuzana Murgasova.

Razgovori sa Misijom MMF su počeli u Beogradu u sredu, 26. februara, na nivou tehničkih eksperata.

Krstić je prošle nedelje najavio mogućnost pregovora o novom trgodišnjem aranžmanu s MMF-om i objasnio da će aranžman realizovati nova vlada, a do tada će vlada u tehničkom mandatu pripremiti sve da bi nova vlada, posle izbora, donela odluku i realizovala novi sporazum s Fondom.

Ministar finansija je prošle nedelje ukazao da je Srbiji neophodan novi aranžman s MMF-om, kojim će se obavezati da će u narednom trgodišnjem periodu sprovoditi određenu ekonomsku strategiju.

"Nemamo uopšte vremena za gubljenje", upozorio je Krstić i izrazio očekivanje da će se buduća vlada ponašati odgovorno, jer će morati da donosi nepopularne mere.

Domaći eksperti očekuju da će u razgovorima s Misijom MMF-a biti reči i o fiskalnoj politici, deficitu budžeta od sedam odsto BDP-a, koji bi trebao da se smanji za jedan odsto ili 400 miliona evra do kraja godine, zatim o visini javnog duga koji je premašio 20 milijardi evra i dostigao 65 odsto BDP-a.Neke od tema, kako se očekuje, biće i smanjenje javne potrošnje i broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i o reforma penzionog sistema.

Dolazak Misije MMF u periodu dok traje predizborna kampanja i dok Srbija ima tehničku vladu, samo po sebi govori o poverenju koje Fond ima u stabilnost naše zemlje, ocenila je nedavno ministarka energetike u tehničkom mandatu Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track