Vulin: Niko ne bi trebalo da radi za manje od 21.000 dinara
Foto: Nemanja Pančić

Odluka Vlade Srbije

Vulin: Niko ne bi trebalo da radi za manje od 21.000 dinara

Društvo -
Prema recima ministra za rad i zaošljavanje, veliki je iskorak Vlade taj da se cena rada poveća za 5,2 odsto u vremenu kada se plate i penzije smanjuju

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Svetska banka zadovoljna potezima Vlade Srbije i predloženim merama štednje. Svetska banka razume da vodimo ozbiljnu socijalno-ekonomsku politiku i pomoći će nam da niko ne ostane na ulici, rekao je Vulin.

Dobra ocena Svetske banke je, kako je naveo, o onime što je Vlada uradila tokom dosadašnjeg mandata vidi se po kretanju kamatnih stopa i tome što krediti ne poskupljuju.

"Oni imaju poverenja u našu ekonomiju", rekao je Vulin i dodao da je tokom danasnjeg razgovora sa predstavnicima Svetske banke dogovorena pomoć oko socijalnih programa.

Upitan da prokomentariše nezadovoljstvo sindikata i poslodavaca novom minimalnom cenom rada od 121 dinar po satu, Vulin je rekao je takva situacija prirodna, ali da je država procenila koliki je minimum novca koji može da se zaradi.

"Minimalno možete da zaradite 21.054 dinara, To je minimun novca ispod koje niko može i ne treba da radi", poručio je Vulin.

Prema njegovim recima, veliki je iskorak Vlade taj da se cena rada poveća za 5,2 odsto u vremenu kada se plate i penzije smanjuju.

Povećanje od pet osto jasno govori o poziciji Vlade da zastiti sve koji su žrtve pljačkaške privatizacije, nerealnog povećanja plata i penzija kojim je, kako je rekao, ranija vlast htela da kupuje izbore, kazao je Vulin.

Vulin je komentarišući problem bezbednosti na radu, podsetio da to pitanje postaje aktuelno samo kada se dogode tragedije, poput pogibije Željka Miletića u rudniku "Rembas". Kako je rekao, u bezbednost rada rudara se decenijama ne ulaze i decenijama nema novca za to.

"Nije problem samo u podzemnoj eksploataciji. Ni u nadzemnoj eksploataciji nema novca. Čak nije pitanje samo opreme, već svega što čini život rudara", rekao je Vulin. Dodaje da moramo da dodemo do novca, a to je moguće postići samo kroz nove investicije.

Vulin je dodao da je njegovo Ministarstvo pokrenulo izradu novog zakona o bezbednosti na radu, tako da će se tačno znati kako se meri i isplaćuje šteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track