Najnovije vesti

VANREDNA KONTROLA POKAZALA: Limun bezbedan za jelo!
Foto: Reuters

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

VANREDNA KONTROLA POKAZALA: Limun bezbedan za jelo!

Društvo
Rezultati analize pokazali su da je prisustvo aktivne materije "imazalila" u kori limuna, ali i u celom plodu zajedno sa korom, do 500 puta manja je od dozvoljene

BEOGRAD - Vanredna kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u limunu pokazala da je uvezeni limun potpuno bezbedan za ishranu, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Rezultati analize pokazali su da je prisustvo aktivne materije "imazalila" u kori limuna, ali i u celom plodu zajedno sa korom, do 500 puta manje od dozvoljene.

Kako je Ministarstvo saopštilo, kontrolom limuna utvrđeno je da se "imazalil" kreće od 0,01 do 1,996 mg/kg, a gornja granica za prisustvo te aktivne materije je 5 mg/kg.

Kontrola je rađena u akreditovanoj laboratoriji SP "Laboratorija" Bečej i Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

"U skladu s navedenim, apelujemo, ali i upozoravamo medije, udruženja i pojedince, da ne šire paniku među građanima na osnovu netačnih informacija, kao i da ne narušavaju stabilno i neometano funkcionisanje ključnih institucija u oblasti kontrole bezbednosti hrane", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...