APEL EPISKOPA FOTIJA: Srbi, okupimo se na Veliku Gospojinu u manastiru Krupa, srpskoj svetinji u Dalmaciji
Foto: Marina Lopičić

proslava sedam vekova postojanja

APEL EPISKOPA FOTIJA: Srbi, okupimo se na Veliku Gospojinu u manastiru Krupa, srpskoj svetinji u Dalmaciji

Društvo -

Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije izrazio je nadu da će obeležavanje 700 godina manastira Krupa na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, biti objedinjujuća proslava, i duhovno, i nacionalno, i kulturno za raseljeni srpski narod iz ovih krajeva.

„Mi smo ovde raspeti i to možda dodatno sve otežava. Međutim, iz tog raspeća je vaskrsenje, to je ono što se mi nadamo. Nadamo se i da će ova proslava u manastiru Krupi sabrati raseljeni narod ovog kraja“, rekao je vladika Fotije za crkvenu TV Hram.

Episkop Fotije se nada da će na proslavu doći mnogo vladika, sveštenika, monaha, srpskog naroda sa svih strana, koji su ovdje živeli i imaju svoja ognjišta, a sada žive u Republici Srpskoj, Srbiji, kao i u trećim zemljama.

„Da to bude jedna objedinjujuća proslava sa centralnom svetom liturgijom, na Uspenje Presvete Bogorodice ove godine“, rekao je vladika Fotije.

TV Hram objavio je i poziv da se pomogne obnova ove najzapadnije zadužbine blagorodne loze Nemanjića, manastira Krupe u Dalmaciji, slanjem SMS poruke na broj 2407, u kojoj će se ukucati broj 32, a koja košta sto dinara.

Jedan od simbola srpskog naroda u Dalmaciji, manastir Krupa, ove godine obilježava sedam vijekova postojanja.

Manastir Krupu sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka. Posvećen Uspenju presvete Bogorodice, manastir Krupa vijekovima dijeli sudbinu srpskog naroda na prostoru Hrvatske, mnogo puta rušen i obnavljan.

Centralna proslava sedam vekova postojanja manastira biće održana u Dalmaciji u Obrovcu, pored Zadra, na dan manastirske slave, 28. avgusta na Veliku Gospojinu.

Srbi toga kraja, osim velikog broja gostiju, očekuju i Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja.

U Obrovcu, gradiću pored Zadra, nekada je živelo više od sedam hiljada Srba. Danas ih je svega 1.000.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track