PORODICA JOŠ NE ZNA KO GA JE UBIO: Godišnjica ubistva fotoreportera Momira Stokuće
Foto: Arhiva UNS

Sećanje

PORODICA JOŠ NE ZNA KO GA JE UBIO: Godišnjica ubistva fotoreportera Momira Stokuće

Društvo -

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podsetili su da se danas navršava 18 godina od kako je fotoreporter Momir Stokuća ubijen u svojoj porodičnoj kući u Prištini.

Stokuća je ubijen 21. septembra 1999, a sahranjen je tri dana kasnije u Gračanici. Njegova porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo."Čak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio", kazala je za UNS Stokućina sestra Branka Damnjanović.

UNS i DNKiM su podsetili da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su vidjeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Automobil u kojem su bili, plava "zastava 128", nikada nije pronadjen. Novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" Ljubomir Knežević otet je 6. maja 1999, kod Vučitrna a medijskog radnika Mila Buljevića oteli su pripadnici OVK 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Deo posmrtnih ostataka novinara i prevodioca Aleksandra Simovića, koji je nestao 21. avgusta 1999. u Prištini, pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca a novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je 9. septembra 2000. u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova "Bujku" Afrim Malići (1998), "Informator" Informativnog centra Kosova Enver Maljoku (1999), "Rilindja" Šefki Popova (2000) i "Bota sot" Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

Po navodima UNS-a, u Istoku je septembra 1999. ubijen urednik u RTV Priština Krist Gegaj, čije ime ranije nije bilo zavedeno niti u jednoj evidenciji stradalih novinara. Udruženje je dodalo da niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo odnosno nestanak novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Arhiva UNS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja