Svega 5 odsto građana za letovanje daje više od 500 evra
Foto: Damir Dervišagić

Istraživanje

Svega 5 odsto građana za letovanje daje više od 500 evra

Društvo -
Tek nešto više od 40 odsto građana Srbije će ove godine ići na letovanje, pokazalo je istraživanje koje je objavila Erste grupa, a 65 odsto ispitanika je navelo da će za letovanje odvojiti od 150 do 400 evra

BEOGRAD - Tek nešto više od 40 odsto građana Srbije će ove godine ići na letovanje, pokazalo je istraživanje koje je objavila Erste grupa. Najveći broj ispitanika je naveo da će se opredeliti za skromniji provod, tako da će oko 65 odsto njih za letovanje odvojiti od 150 do 400 evra.

U istraživanju na temu letovanja, koje je za potrebe Erste grupe realizovala agencija Imas internacional, u junu je telefonski anketirano 500 građana Srbije, starijih od 15 godina.

Najveći broj ispitanika koji planiraju letovanje namerava da potroši između 200 i 400 evra, pri čemu ovaj iznos predstavlja ukupan budžet i obuhvata sve troškove vezane za letovanje.

Do 150 evra planira da potroši njih 15 odsto, a dva odsto više planira da potroši između 150 i 200 evra.Prema istraživanju, samo pet odsto ispitanika može da priušti letovanje po ceni višoj od 500 evra po osobi, a najviše ih je među najmlađom starosnom grupom obuhvaćenom istraživanjem, od 15 do 29 godina.

Paradoksalno ili očekivano, najmlađi troše najviše, najstariji najmanje, saopštila je Erste grupa, navodeći da u kategoriji ispitanika sa najskromnijim budžetom do 150 evra procentualno prednjače stariji od 50 godina (27 odsto u okviru ove demografske grupe) i žene (20 odsto ispitanih žena), što je duplo više u odnosu na broj ispitanih muškaraca sa najmanjim budžetom za letovanje (10 odsto).

Iako postoji značajan stepen poverenja u sigurnost plaćanja platnim karticama, naši građani i dalje prednost daju plaćanju gotovinom. Za tu mogućnost će se na letovanju odlučiti više od 80 odsto ispitanika.

Na letovanje će najveći broj Beograđana (53 odsto) i Vojvođana (39 odsto), a najmanje građana istočne Srbije (32 odsto).

Očekivano najpopularnije destinacije su Grčka i Crna Gora za koje se odlučilo po 25 odsto ispitanika koji planiraju letovanje. Slede letovališta u Srbiji sa 18 odsto.

Sledeća najpopularnija destinacija je Italija sa osam odsto. U Turskoj i Bugarskoj letovaće po četiri odsto ispitanika, dok se ove godine za hrvatsko primorje odlučilo tri odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track