DIGITALNI DNK: Evo zbog čega ne bi trebalo da šerujete fotografije svoje dece?
Foto: Shutterstock

Deca na Internetu

DIGITALNI DNK: Evo zbog čega ne bi trebalo da šerujete fotografije svoje dece?

Deca i internet -

Ljudi su danas naviknuti na konstantno deljenje priča, fotografija i informacija na društvenim mrežama. Treba li tako postupati i sa privatnim, dečijim fotografijama?

Kako uveliko znamo da postoji i negativna strana Interneta i društvenih mreža, trebalo bi s velikom pažnjom odlučiti da li bi trebalo uključivati i decu u to, posebno ukoliko su još uvek mala i dok se ne mogu tome suprotstaviti.

Šta je to digitalni DNK kada je reč o Internetu i društvenim mrežama?

"Koristim izraz digitalni DNK za sve što šerujemo na internetu. To znači da svaka slika, svaki komentar i svaki post ostaju zauvek zabeleženi. Dakle, roditelji postavljaju informacije o svojoj deci onlajn ne uzimajući to u obzir. Deca uopšte nemaju pravo glasa niti pravo na privatne momente", navodi doktorka Kirsti Godvin.

Takođe, stručnjaci ističu da su mnoga deca po prirodi perfekcionisti, pa tako umrežavanje sa onlajn svetom od malih nogu nikako ne može imati pozitivnog uticaja na njih.

"Želimo da naša deca budu prirodna, zar ne? Niko nije prirodan na društvenim mrežama!", ističe ekspert za roditetljstvo, Majkl Gros.

Treba li zatražiti dozvolu od dece da podelite njihove privatne trenutke sa celim svetom?

Ukoliko je vaše dete dovoljno odraslo da samo može da donosi osnovne odluke, onda obavezno zatražite dozvolu od njega. Međutim, ukoliko nije, konsultujte se bar sa odraslom osobom koja je bila prisutna u momentu kada je nastala fotografija koju želite da šerujtete.

Zastanite pre nego što definitivno šerujete post na društvenim mrežama

Ovo je primarno pravilo i osvrće se na prethodnu konstataciju o digitalnom DNK. Razmislite: kakav DNK kreirate za svoju decu i njihovu budućnost?

"Postoji mogućnost da ćete podeliti određeni momenat sa virtuelnim svetom i da ćete kasnije zažaliti zbog toga, ali onda je već prekasno. Momenat je zauvek zabeležen."

Yumama

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track