U AMERICI POSTOJI SAMO JEDAN PRAVOSLAVNI KOLEDŽ: Srbi na njemu postižu velike uspehe!
Foto: Privatna Arhiva

obrazovanje

U AMERICI POSTOJI SAMO JEDAN PRAVOSLAVNI KOLEDŽ: Srbi na njemu postižu velike uspehe!

Društvo -

Da li ste znali da u Americi postoji samo jedan Pravoslavni koledž, a Srbi na njemu postižu velike uspehe?

Još kao mlad, jedan muškarac sa Balkana došao je ideju da pokrene nešto što će ga uvek podsećati na domovinu i svoje korene. Ipak, zamisao je ostvario tek 2010. godine i od tada je doktor Frenk Papateopanis vlasnik prvog i jedinog Pravoslavnog univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koledž „Sent Ketrin“ nije verska škola već mesto na kojem studenti stiču znanja iz čak 17 oblasti. Stacioniran je u Kaliforniji u San Dijegu.

"Mnogi moji prijatelji katolici imali su dosta jezuitskih univerziteta, moji prijatelji protestanti imaju svoje univerzitete, a mi nismo imali pravoslavni. Ja sam još tada doneo odluku da ako ikada to budem mogao da promenim da ću to i učiniti", kaže dekan Frenk Papateofanis i raduje se dolasku studenata sa Balkana.

foto: Privatna Arhiva

Osim studenata sa ovog područja, na fakultetu veliki uspeh ređaju i naši profesori koji su aktivni na nekoliko katedri i prenose znanja studentima iz različitih oblasti. Vrata fakulteta su otvorena za sve, ali iz vrha ove ustanove tvrde da jedva čekaju intelektualce sa Balkana koji će svoju školarinu na koledžu „Sent Ketrin“ platiti za trećinu niže nego drugi.

I kraljevska porodica Karađorđević često posećuje ovaj fakultet i pruža podršku obrazovanju naših studenata koji osim što mogu da steknu vrhunska znanja, na ovom koledžu imaju i mogućnost života u internatu i to u prilično luksuznim uslovima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track