KURIR POKLANJA OSVEŠTANU IKONU I RASPEĆE Uoči Uskrsa čitaoci Kurira dobijaju darove osveštane u Crkvi Svetog Marka!
Foto: Kurir

PROSLAVITE USKRS UZ KURIR

KURIR POKLANJA OSVEŠTANU IKONU I RASPEĆE Uoči Uskrsa čitaoci Kurira dobijaju darove osveštane u Crkvi Svetog Marka!

Društvo -

Kao i svake godine, Kurir obeležava Uskrs tako što svoje čitaoce daruje prigodnim poklonima. Sad već tradicionalno, uoči Uskrsa čitaoci dobijaju osveštane poklone koje mogu da čuvaju ili poklone dragim osobama kako bi ih štitio blagoslov Božji. Darovi su osveštani u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

foto: Kurir

U četvrtak, 5. aprila, poklanjamo osveštanu ikonu Hristovog vaskrsenja, koja se nalazi u Crkvi Hristovog Spasa iz 5. veka, u Hori u Carigradu. Hristos propoveda jevanđelje mrtvima u adu i pod njegovim nogama vidimo polomljena adska vrata. Satana je u lancima, a polomljeni okovi simbolišu pobeđene adske sile, sile smrti. Na sredini kompozicije Hristos isijava svojom božanskom energijom. Milostivim licem sa lepršavim ogrtačem, okružen nebeskim svodom i zvezdama, predstavljen je u slavi vaskrslog, proslavljenog tela. Posmatranje ove ikone uvodi nas u simbolizam velike dubine, jer iako je ovaj događaj pripao suboti nakon strašnog raspeća na krstu i smrti, ipak je upravo tada započelo vaskrsenje Hristovo jer je Njegova svetlost obasjala ad – carstvo smrti.

Na Veliki petak, 6. aprila, svaki čitalac dobija na poklon osveštano raspeće Isusa Hrista, koje može da se čuva ili nosi oko vrata, oko ruke ili u novčaniku.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track