SPREJEM ĆE UTVRĐIVATI KO SE OD ĐAKA DROGIRA! Država objavila rat drogi u ŠKOLSKIM KLUPAMA
Foto: Profimedia

MERE

SPREJEM ĆE UTVRĐIVATI KO SE OD ĐAKA DROGIRA! Država objavila rat drogi u ŠKOLSKIM KLUPAMA

Društvo -

Pripadnici policije će specijalnim testovima proveravati da li je neko od đaka koristio drogu ili bio u kontaktu s njom tako što će na školske klupe naprskati poseban sprej koji otkriva tragove narkotika.

foto: Dado Đilas

Ovo je predložio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na prvom sastanku novoformirane državne Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koji je održan pre dva dana.

- To sam predložio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar će sagledati da li je to u skladu sa zakonskim mogućnostima. Naime, postoje reagensi, hemijske supstance, koje u spreju možete da naprskate na klupe u školama. Onda će se na školskoj klupi, na osnovu znoja učenika, videti da li je koristio drogu. Tako se može videti da li je neko dete konzumiralo narkotike. To može biti i anonimni test, ta vrsta testiranje već postoji u svetu - objasnio je ministar Stefanović i naglasio da nijedna droga nije naivna i da su sve jednako opasne i smrtonosne.

foto: Shutterstock

Ovo bi mogla biti jedna od mera u borbi protiv narkomanije među đacima. Pored toga, predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program s kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

- Đacima će u osnovni i srednjim školama biti predstavljene slike, kao i kraći film koji prikazuje strahote kroz koje prolaze oni koji konzumiraju drogu. Želimo da deci objasnimo da je uzimanje jedne ili dve tablete izbor između života i smrti - istakao je Lončar.

foto: Dragana Udovičić

Nakon smrti četiri tinejdžera u Srbiji za koje se sumnja da su preminuli usled predoziranja i nakon serije tekstova u našem listu, koji je pokrenuo i veliku akciju - "Droga je samo smrt", i država je odlučila da stane na put narko-dilerima i da sačuva decu i njihove živote.

Formiran je stručni tim, Vladina komisija, a pored ministara zdravlja i unutrašnjih poslova, njeni članovi su i ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i brojni stručnjaci, psihijatri, psiholozi, policajci i lekari.

Četvoro mladih preminulo usled predoziranja

17. jun - Jovan Paunović (17) preminuo je na VMA nakon što je uneo u sebe smrtonosnu količinu droge ekstazi

20. jun - Nemanja Šafarik (18) umro je u stanu u Bačkoj Palanci, veruje se da je umro od predoziranja

24. jun - Marija Marković (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, umrla u stanu svog druga u Šumaricama zbog prekomerne doze sintetičke droge

5. jul - Mirjana Milić (21) umrla u jednom stanu posle žurke u centru Beograda, javno pre smrti na Fejsbuku priznala da je koristila ekstazi

Milan Pekić Droga ubija

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić, koji je i član Vladine komisije, podsetio je da Srbija ima nacionalnu strategiju za borbu protiv droga, a da se trenutno radi i akcioni plan. - Trebalo bi da se radi i na edukaciji roditelja, koji bi prvi trebalo da primete probleme u ponašanju svoje dece. Droga ubija, to moraju svi da shvate, od droge se umire - poručio je on i dodao da je formiran sistem ranog upozoravanja koji bi trebalo da pomogne da se u što kraćem roku otkrije nova supstanca i stavi na listu zabranjenih.

(Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto Profimedia, Shutterstock, Dado Đilas, Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja