SJAJNA VEST ZA MEDICINARE: Predsednik im je obećao veće plate! Otkrivamo koliko će iznositi povećanje
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Aleksandar Vučić najavio

SJAJNA VEST ZA MEDICINARE: Predsednik im je obećao veće plate! Otkrivamo koliko će iznositi povećanje

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je znatno povećanje plata za tri do tri i po meseca za medicinske radnike, uz obećanje da će se učiniti sve da medicinari ostanu u svojoj zemlji. Kako Kurir saznaje, medicinskim radnicima sledi povećanje zarade od 10 odsto.

Predsednik Vučić je u Vrnjačkoj Banji na postavljanju kamena temeljca hotela "Merkur palas", novog objekta specijalne bolnice "Merkur", najavio povećanje plata, uz obećanje da medicinsko osoblje neće morati da ide iz zemlje, već da će moći da ostanu i brinu o našim pacijentima.

- Video sam ovde mnogo lekara i medicinskih sestara koji rade težak posao i koji nam mnogo znače. Posebno sam fasciniran radom koji obavljaju medicinske sestre - rekao je Vučić i poručio im da mogu da očekuju znatno povećanje plata za tri meseca.

- Učiniće se sve da medicinski radnici ostanu ovde, u svojoj zemlji, da ovde rade. Nadam se da ćemo ovu nepravdu, odnosno neplaćanje onima koji obavljaju najteže poslove, da ispravimo. Iako su mi se mnogi smejali na početku reformi, sada vidite rezultate. I vi ćete živeti bolje i nećete sanjati o odlasku u inostranstvo jer će Vrnjačka Banja izgledati kao najbolja banja u Nemačkoj, a razliku u odnosu na nemačke plate maksimalno ćemo da smanjimo. Plate neće biti pet-šest puta niže nego tamo, već će se ta razlika smanjivati - istakao je Vučić.

foto: Profimedia

Krajem prošle godine medicinski radnici imali su povećanje plata od 10 odsto, a kako saznajemo, za nekoliko meseci oni mogu da očekuju isti iznos povećanja.

Predsednik novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić kaže za Kurir da očekuje da će se najavljeno povećanje plata realizovati, s obzirom na to da je povećanje bilo u bezbednosnom sektoru.

- Krajem prošle godine medicinski radnici imali su povećanje od 10 odsto, ali su nam time zarade zapravo vraćene na nivo pre smanjenja. Međutim, pored ovoga, treba preduzeti još neke mere kako bi se zaustavio odlazak medicinskih radnika iz zemlje - navodi Mrkić.

On smatra da bi pre svega trebalo rešiti stambeno pitanje tih ljudi, te da bi trebalo upotrebiti isto zakonsko rešenje kao za pripadnike policije i vojske.

- Treba rešiti i kadrovske probleme, jer je nedovoljan broj zaposlenih, i to dovodi do izgaranja na poslu. Kumulativno bi onda povećanje zarada, rešavanje stambenog pitanja i kadrovski normativi pomogli pri zaustavljanju odlaska mladih medicinskih radnika iz zemlje - zaključuje Mrkić.

Dr Milan Dinić

Lekari zaslužuju da budu najbolje plaćeni

Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, pozdravlja komentar predsednika Vučića i tu inicijativu za podizanje plata u zdravstvu.

- Lekari i generalno zdravstveni radnici rade najodgovorniji posao i lekari su u svakom slučaju najobrazovaniji u zemlji. S obzirom na težinu posla, odgovornost koju snose i na nivo obrazovanja, verovatno treba da budu najbolje plaćeni od svih zanimanja u zemlji - kaže Dinić za Kurir.

Brojke 10 odsto iznosiće povećanje oko 330 evra iznosi prosečna plata medicinskih sestara u Srbiji oko 600 evra je plata lekara u našoj zemlji 1.400 evra iznosi početna plata za medicinske sestre u Nemačkoj 3.330 evra početna plata za lekare u Nemačkoj

Činjenice - od 850 do 1.000 medicinskih sestara godišnje ode iz Srbije - oko 800 lekara godišnje napusti Srbiju - nakon nostrifikacije diplome, plata u inostranstvu im se poveća od 2.100 do 6.000 evra - od 1.500 lekara specijalista koji godišnje zatraže pismo dobre prakse, njih 1.000 ga uzme radi odlaska u inostranstvo - zdravstveni radnici, pored Nemačke, odlaze i u druge zemlje EU, u Emirate, Katar, Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju - preko Nacionalne službe za zapošljavanje, u inostranstvo je od 2014. dosad otišlo 1.222 medicinskih sestare i tehničara

Kurir.rs/MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track