NISAM MOGAO DA IZDRŽIM BOL! DRAGANU I STRAHINJU UMALO UBIO ROJ STRŠLJENA: Došli kod bake i deke za vikend, DOŽIVELI DRAMU!
Foto: Tatjana Stamenković

Šok! Drama brata i sestre nadomak Vranja

NISAM MOGAO DA IZDRŽIM BOL! DRAGANU I STRAHINJU UMALO UBIO ROJ STRŠLJENA: Došli kod bake i deke za vikend, DOŽIVELI DRAMU!

Društvo -

Draganu Anđelković (12) i njenog brata od strica Strahinju Anđelkovića (12) umalo je ubio roj stršljena kada su krenuli da sa ispaše vrate krave u štalu. Drama se odigrala u petak uveče u selu Stari Glog kod Svetog Ilije nadomak Vranja, kada je roj razjarenih opasnih insekata najpre napao krave, a onda i decu, koja su iz Ćukovca došla u Stari Glog da provedu vikend kod babe i dede.

- Prolazili smo pored šumarka kada su se krave uznemirile i krenule da beže ispred nas putem. Osetila sam ubod i jak bol u glavi, branila sam se rukama, vriskala i vikala iz sveg glasa braći i sestrama koji su bili sa nama da beže prema kući - prepričava Dragana užasan događaj.

Strahinja je imao više od deset uboda:

- Ubadali su me po glavi, prstima, vratu... Stavio sam kapuljaču od trenerke. Uzalud. Bili smo preplašeni. Baba i deda su pozvali tatu. Stigla je i Hitna pomoć, dobili smo injekcije. Strahovao sam da li će tata da stigne na vreme jer nisam mogao da izdržim bol.

Strahinjina majka, a Draganina strina, Danijela Anđelković kaže da veći strah u životu nije osetila nakon što je saznala šta se deci dogodilo.

- Pomislila sam na najgore. Spavali su na odeljenju kada sam stigla. Dragana je počela da plače kad se probudila, smirila ju je medicinska sestra - priča uznemirena Danijela, majka sedmoro dece, koja je srećna jer je Hitna pomoć brzom intervencijom sprečila najgore.

Doktor Predrag Stojanović, načelnik službe Hitne pomoći iz Vranja, koji je kobne večeri bio na dežurstvu, kaže da je stanje dece bilo veoma ozbiljno, posebno dečakovo.

- Dali smo im standardnu terapiju, rastvor i lekove protiv alergije i njihovo stanje je stabilizovano - kaže dr Stojanović i dodaje da su nakon intervencije deca prebačena na Dečje odeljenje.

Doktor ističe da je, zahvaljujući vozaču Hitne pomoći, ekipa do planinskog sela, udaljenog od Vranja šezdesetak kilometara, stigla na vreme i uspešno intervenisala.

KAKO NAPRAVITI ZAMKU SPASITE SE OPASNIH INSEKATA

- Uzeti plastičnu flašu - Odseći gornji deo - Nasuti 0,2 dl piva - Dodati dve kašike šećera i dobro izmešati - Odsečeni deo (levak) staviti u donji deo flaše, tako da grlo bude okrenuto ka dnu - Pričvrstiti delove flaše žicom, koja će ujedno biti i drška kojom ćete zamku okačiti o granu - Ili jednostavnije - Otvorite staklenu flašu zidarskog piva od pola litre. U njoj ostavite 0,2 dl piva. Sipajte dve kašike šećera i polako izmućkajte. Za grlo flaše vežite kanap i okačite je o granu

foto: Profimedia, Kurir

HRONOLOGIJA STRADALI OD UBODA

- 10. jun Preminuo je muškarac iz Banjaluke, star 42 godine, nakon uboda stršljena - 11. jul Odbornik iz Užica Vladan Marković (43) preminuo je od posledica ujeda roja stršljena - 12. jul Stanoja Ilića (64) iz Poljanice kod Vranja ubo je stršljen, ali su ga spasli zdravstveni radnici u ambulanti u selu Vlase - 4. avgust Umro je muškarac iz Malog Požarevca posle pet uboda stršljena - 8. avgust U selu Bistrica kod Nove Varoši su Budimir Živković (52) i njegov sin Mihajlo preživeli napad stotinak stršljena dok su kosili

(Kurir/Tatjana Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track