RATNI ZLOČINAC TOMISLAV MERČEP OSUĐEN ZA UBISTVO 43 SRBINA ROBIJA U TERMALNOM BAZENU: Krvnik se brčka u Krapinskim toplicama i masiraju ga! Šeta se po parku bez obezbeđenja!
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

nepravda do neba!

RATNI ZLOČINAC TOMISLAV MERČEP OSUĐEN ZA UBISTVO 43 SRBINA ROBIJA U TERMALNOM BAZENU: Krvnik se brčka u Krapinskim toplicama i masiraju ga! Šeta se po parku bez obezbeđenja!

Društvo -

Tomislav Merčep, osuđeni ratni zločinac, koji zatvorsku kaznu umesto u zatvoru izdržava u Krapinskoj banji, dane provodi na vežbama, rečeno nam je u ovom medicinskom odmaralištu.

Merčep u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Krapinske toplice" boravi od 1. avgusta do 15. septembra 2018, a vreme provedeno u banji računa mu se u izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina za vreme rata.

Kurir je pokušao da stupi u kontakt s Merčepom preko pomenute ustanove ali, kako nam je rečeno, nisu u mogućnosti da nas povežu s njim jer je on na vežbama.

- Vežbe su tokom celog prepodneva, neće moći da vam se javi - poručili su iz ove ustanove.

Kasnije u toku dana Merčep se nije javljao na telefon.

Merčep, koji je u vreme rata komandovao specijalnom policijskom jedinicom, osuđen je zbog ubistva 43 civila. Najpoznatiji zločin Merčepove jedinice je ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu, oca, majke i ćerke od 12 godina.

Hrvatski mediji su o njemu pisali kao o gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma, gde je imao gotovo privatni logor, do Pakračke poljane.

Međutim, kako je otkrio portal Indeks, Merčep već drugu godinu zaredom provodi po mesec i po dana u banji na lečenju, što mu se računa u izdržavanje zatvorske kazne. Povlašćen tretman i odmor u banji Merčepu su omogućeni uz asistenciju ministarstva branitelja, koje je posredovalo u ugovaranju termina banjskog lečenja.

- Brčka se u bazenima, masiraju ga, posećuju ga prijatelji. Nije u zatvoru, već na odmoru, koji mu plaćaju građani Hrvatske koje je u ratu svojim zločinima osramotio - preneo je Indeks.

Merčepa viđaju i u parku bez pravosudnih policajaca.

foto: Profimedia

Ubistvo porodice Zec

Mihajla, Mariju i Aleksandru Zec u decembru 1991. ubili su "merčepovci". Mihajlo Zec je bio poznati zagrebački mesar, a njegova supruga Marija je držala kafić. Pet pripadnika jedinice pod Merčepovom komandom upalo je u kuću porodice Zec. Oca Mihajla su ubili u dvorištu, a Mariju i ćerku Aleksandru su odvezli na periferiju grada, pucali im u potiljak i bacili u jamu za smeće. Kasnija istraga je otkrila da je Siniša Rimac, koji je pre toga ubio njenog oca, tražio da Aleksandra ne bude ubijena, ali da su svi drugi bili protiv, jer ih je ona videla. Nju je hladnokrvno (vezanih nogu i ruku) ubio Munib Suljić. Rimac i još četvoro pripadnika "merčepovaca" - Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović, oslobođeni su zbog proceduralnih grešaka tokom istrage - priznanje su dali bez prisustva advokata. Zločin su preživela deca Dušan i Gordana, koja su bila sakrivena u kući.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track