UVODE SE LICENCE ZA PASTUVE U SRBIJI: Ako hoće da ih pare, vlasnici moraju da imaju papir
Foto: Profimedia

NOVA PRAVILA U KONJARSTVU

UVODE SE LICENCE ZA PASTUVE U SRBIJI: Ako hoće da ih pare, vlasnici moraju da imaju papir

Društvo -

Šef ambulatorne službe Veterinarskog fakulteta u Beogradu Petar Milosavljević, izjavio je da će, po uzoru na zakone Evropske unije o konjarstvu, dogodine u Srbiji početi odabir pastuva, koji će imati licencu, dozvolu za parenje.

Licencu će davati stručni ljudi u komisijama Asocijacija uzgajivača pojednih rasa, neće svi moći ocenjivati sve rase, objasnio je Milosavljević, Tanjugu na Konjičkom saboru u Svilajncu.

"Pastuv mora biti licenciran, to smo mi nekada imali, da daje dobro potomstvo, ako ne daje dobro potomstvo, ako je dobio negativnu ocenu od komisije, on se uklanja, kastrira, a evetualno njegovo potomstvo neće biti priznato", rekao je Milosavljević. To rade Slovenci i Hrvati, dodao je.

Milosavljević je ocenio da u Srbiji raste broj konja zahvaljujući, pre svega sportskom konjarstvu.

"U Srbiji, na osnovu čipovanja, a to je jedino merodavno za čitav svet, ima oko 16.000 konja, ni malo ni mnogo, rekao bih zadovoljavajuće", rekao je Milosavljević.

"U jednom trenutku smo bili pali na 12.000 konja, neke godine devedesetih godina, u jednoj godini, na klanje je otišlo više od 20.000 konja, to je strašno", zaključio je Milosavljević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track