DRAMA SRPKINJE LJILJANE U BELGIJI! SA DETETOM PREŽIVELA PRAVU TORTURU NA PUTU ZA HOLANDIJU: Sa bebom od 9 meseci strpali je u centar za migrante?! DANAS JE DEPORTUJU
Foto: Facebook Printscreen

U ovakvim slučajevima ni intervencija ambasade ne pomaže

DRAMA SRPKINJE LJILJANE U BELGIJI! SA DETETOM PREŽIVELA PRAVU TORTURU NA PUTU ZA HOLANDIJU: Sa bebom od 9 meseci strpali je u centar za migrante?! DANAS JE DEPORTUJU

Društvo -

Ljiljana Aleksić Moharić i njena beba preživeli su stres na putu do njenog brata u Holandiju. U Belgiji joj uzeli mobilni i dokumentaciju i odveli među azilante

Ljiljana Aleksić Moharić (37), državljanka Srbije, doživela je neprijatno iskustvo kada ju je na putu za Holandiju, gde je u ponedeljak sa devetomesečnom bebom krenula u posetu bratu koji tamo živi, na aerodromu u Belgiji, na kome je presedala, zaustavila policija.

Naime, iako je imala svu neophodnu dokumentaciju, na izlasku sa aerodroma policija je zatražila da im pokaže koliko novca ima kod sebe, a kada je rekla da poseduje nekoliko stotina evra, saopštili su joj da moraju da je deportuju nazad, jer to nije dovoljna suma za boravak u toj zemlji, pišu Večernje novosti.

- Krenula sam za Belgiju iz Podgorice, jer je to bio najpovoljniji let. Kada smo sleteli na aerodrom gde me je čekao brat i odakle je trebalo da otputujemo za Holandiju, granična kontrola nas je zaustavila, pregledala pasoše i rekla da beba i ja moramo da imamo sumu od 40 evra po danu, što je za planirano vreme boravka više od 1.000 evra, bez obzira na to što je Belgija samo tranzitna zemlja. Kada je brat video da nas nema, pitao je o čemu se radi i ponudio da plati, ali mu nisu dozvolili.

Oduzeli su mi mobilni telefon i dokumentaciju i odveli bebu i mene u migracioni centar. Do sutradan nisam mogla da se čujem ni sa kim. Ne mogu da vam opišem tu traumu - ispričala je Ljiljana, koja u migracionom centru već četiri dana čeka da bude deportovana.

foto: Facebook Printscreen

Ona pojašnjava da je njen brat odmah kontaktirao sa Ambasadom Srbije i da su njeni predstavnici ponudili da je deportuju do Beograda, međutim, rečeno im je da ona i njena beba moraju biti deportovane u zemlju iz koje su doletele, što je u ovom slučaju Crna Gora. Prvi let za Crnu Goru je tek u četvrtak, a Ljiljana i njena beba sve vreme borave u Centru za migrante.

Ljilju deportuju po podne

Ljiljana će danas sa detetom biti deportovana, a njen suprug Bojan Moharić rekao je da će biti deportovana letom koji u Podgoricu stiže u 15 sati. Bojan kaže i da su obe dobro, koliko to uopšte mogu i biti jer su u šoku.

Stavka o posedovanju novca i uslovi boravka u Belgiji opisani su na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pa se apeluje na građane da se pre puta dobro raspitaju o njima, jer Ljiljanin slučaj nije usamljen.

- Zbog građana koji podnose zahtev za azil, donekle je pooštrena kontrola na aerodromskim graničnim prelazima. Ukoliko se dolazi u posetu rođacima, potrebno je imati overeno pozivno pismo i 38 evra po danu boravka. Policija ne prihvata garancije u novcu koji rođaci donesu i pokažu. U takvim slučajevima ni intervencija ambasade ne pomaže, a bankarske kartice se ne prihvataju kao dokaz o posedovanju novca.

Ljiljana je srpska državljanka i ima srpski pasoš dok je beba crnogorski državljanin i ima pasoš te zemlje.

(Kurir.rs/Večernje novosti/J. Ćosin/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track