VESNA IMA 2 FAKULTETA, 50 GODINA I NE MOŽE DA NAĐE POSAO! Postala je medicinska sestra DA BI OTIŠLA IZ SRBIJE!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

želi da ćerki obezbedi bolji život

VESNA IMA 2 FAKULTETA, 50 GODINA I NE MOŽE DA NAĐE POSAO! Postala je medicinska sestra DA BI OTIŠLA IZ SRBIJE!

Društvo -

Ukoliko vam zatreba hitna medicinska pomoć zatreba u Kragujevcu, može vam se desiti da vam prvu pomoć pruže majka i njen ćerka.

To možda ne bi bilo ništa čudno da majka nije odlučila da se u 50. godini života prekvalifikuje za medicinskog tehničara i da bolju budućnost uskoro potraži u Nemačkoj.

Kragujevčanka Vesna Obradović pre dva dana napunila je 50 godina, a već deceniju nije mogla da pronađe posao i sa dve diplome. Završila je mašinstvo i informatiku, ali je odlučila da se prekvalifikuje za medicinskog tehničara, kako bi sa svojom ćerkom napustila Srbiju.

Odlučna je da ponovo krene ispočetka.

"Kao prekvalifikant sam trenutno u Hitnoj pomoći. Cilj je da odem iz ove zemlje, to jest da omogućim ćerki bolju budućnost", priča Vesna Obradović.

Njenim stopama je krenula i ćerka, Neda Obradović, koja je kroz celo školovanje bila odličan đak.

foto: Zorana Jevtić

"U srednjoj sam bila odličan đak, a u osnovnoj đak generacije. Planiram da idem u inostranstvo da studiram medicinu", objašnjava ova mlada devojka.

Pohvale od kolega, ali i pacijenata stižu svakodnevno, a nedavno su se dokazale i na terenu, i to na reanimaciji pacijenta.

Dok su na poslu, majka se ipak oslanja na ćerku, u koju ima poverenje, jer je ipak ćerka ta koja je završila četiri godine medicinske srednje škole i imala je dosta više prakse.

U kragujevačkoj hitnoj pomoći godinama unazad nema dovoljno medicinskog osoblja.

"U svakoj smeni, dnevnoj ili noćnoj imamo već nekog ko uči nemački. Otišlo je četiri radnika, jedna doktorka i tri medicinska tehničara i najave su da će dosta njih, naročito mlađih i koji su još bez porodice da ode u Nemačku", navodi Aleksandra Vasović, direktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu za "Prvu".

Vesna i Neda po svemu sudeći neće ostati ovde. Nemački jezik su savladale do nivoa B1, a zdravstvenu zaštitu će pružati građanima obećane zemlje, Nemačke, makar za medicinare iz Srbije.

Kurir.rs/Prva/Blic/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track