EKSKLUZIVNO! KURIR SAZNAJE!  SPC O RASKOLU VASELJENSKE I MOSKOVSKE PATRIJARŠIJE: Pa nećemo sigurno protiv Moskve!
Foto: Marina Lopičić

Uoči zasedanja Sinoda SPC

EKSKLUZIVNO! KURIR SAZNAJE! SPC O RASKOLU VASELJENSKE I MOSKOVSKE PATRIJARŠIJE: Pa nećemo sigurno protiv Moskve!

Društvo -

Nakon sukoba koji je izbio između Vaseljenske i Moskovske patrijaršije zbog pitanja autokefalnosti tzv. Ukrajinske crkve gotovo da nema sumnje da SPC neće stati na stranu Carigrada

Srpska pravoslavna crkva sigurno neće stati na stranu Carigrada, saznaje Kurir.

Nakon sukoba koji je izbio između Vaseljenske i Moskovske patrijaršije digla se bura u crkvenim krugovima, a postavljalo se i pitanje na čiju će stranu stati Srpska pravoslavna crkva. Sukob je nastao zbog najave davanja autokefalnosti nekanonskoj crkvi u Kijevu, a SPC bi povodom pretnje globalnim raskolom u pravoslavlju uskoro morala da izabere stranu. O tom pitanju će se najverovatnije raspravljati naredne nedelje na zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda. - Ta Vartolomejova odluka i nama pravi višestruki problem. Sigurno je da Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Irinej neće stati na stranu Carigrada! - otkriva naš izvor iz SPC.

foto: EPA

Posle uzbune koja se digla zbog pitanja autokefalnosti Ukrajinske crkve, patrijarh Irinej uputio je pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kojem je upozorio na odluke koje mogu biti opasne po jedinstvo pravoslavlja u svetu. Suština patrijarhove poruke je ukazivanje na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

foto: Nebojša Mandić

Razlog za ovo pismo bila je briga Svetog sinoda i patrijarha za ujedinjenje ortodoksne crkve, nakon intervencije hijerarhije Vaseljenske patrijaršije vezane za obim autokefalije ukrajinskih šizmatskih entiteta uprkos volji Ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je naglasio da moderne, sekularne države pokušavaju da koriste crkvu za usluge ideologije i moći i da bi postigle taj cilj, pribegavaju morbidnom etnosholasticizmu i sekularnoj državnoj misli, koja zauzvrat "upravlja i preti univerzalnom i ekumenskom karakteru Crkve Gospodnje, u ovom slučaju apostolskom izvoru za sve nacije". - Države, narodi i nacije, koje danas nazivamo autokefalnim, u činu delovanja režima političkih oblika i razloga, opravdavajući ovu pojavu isključujući državnu i nacionalnu izvodljivost (Ukrajina,"Severna Makedonija", Crna Gora), komunističke su tvorevine, danas uglavnom sa ateističkim vođama, kao što je nekršten i bezbožan vođa (guverner) Crne Gore ili patriotski lojalan šef Ukrajine, sa šizmatskim i unijatskim sveštenicima. Oni ne traže autokefalnost crkve, jer su pretpostavljamo verni članovi, korisni po principu osnove ideologije, moći i štetnih interesa. To je u svojoj analizi zlostavljanje crkve i vere - istakao je srpski patrijarh u pismu upućenom Vartolomeju. Poglavar SPC je zaključio u pismo da Vaseljenska patrijaršija ne može automatski odlučiti o Srpskoj i Ruskoj crkvi, kao i o budućnosti Ohridske arhiepiskopije i Mitropolije u Kijevu.

Reakcija Moskovske patrijaršije

Zabrana pominjanja Vartolomeja na bogosluženjima

Moskovska patrijaršija, koja očekuje podršku u pravoslavnom svetu, odlučila je da prekine pominjanje patrijarha carigradskog Vartolomeja na bogosluženjima. Ta odluka doneta je na vanrednom zasedanju sveštenog Sinoda Ruske pravoslavne crkve, koje je održano 14. septembra. Sveti sinod RPC doneo je odluku i da prekine sasluživanje sa arhijerejima Carigradske patrijaršije i učešće Ruske crkve u svim episkopskim sabranjima, bogoslovskim dijalozima, međucrkvenim komisijama i drugim strukturama u kojima predsedavaju ili sapredsedavaju predstavnici Carigradske patrijaršije.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track