ŠOKANTNA ISPOVEST MALOG MARKA (13) KOGA DEČACI MUČE U ŠKOLI: Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, da nemam skupe patike, kako sam nizak... (VIDEO)
Foto: Printscreen/ TV Prva

VRŠNJAČKO NASILJE

ŠOKANTNA ISPOVEST MALOG MARKA (13) KOGA DEČACI MUČE U ŠKOLI: Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, da nemam skupe patike, kako sam nizak... (VIDEO)

Društvo -

Dečak sedmog razreda OŠ "Rade Končar" Marko (13), koji je više puta trpeo vršnjačko nasilje, ispričao je na koji način ga grupa od tri dečaka iz odeljenja skoro svakodnevno maltretira i ponižava.

"Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, kako nemam skupe patike...", počeo je dečak svoju potresnu priču.

Sem vređanja roditelja i rodbine, dečak kaže da mu govore i da je nizak iako trenira košarku, ali to nije sve.

"Zovu me nadimcima koje ja ne volim. Meni to smeta, ali... jednom kad sam došao u školu pitaju me: "Što ti govoriš da mi tebe diramo, što toliko lažeš, ti previše i foliraš"", rekao je Marko u emisiji "150 minuta" na Prva TV.

Dečak je ispričao da ako jedan dan ne dođe u školu zbog bolova u stomaku ili neke druge bolesti, onda mu grupa nasilnih dečaka govori da se "folira", a da to ne rade sa drugom decom. Zbog svega ovoga, dečak je razgovarao i sa školskim psihologom kome je rekao da bi voleo da se prebaci u drugo odeljenje. Međutim i tu je naišao na problem.

"Prvo sam rekao da bi bih voleo da se prebacim u drugo odeljenje. Tamo imam dosta drugara i bilo bi mirnije. Ovi se raduju kada bih otišao, a i ja se radujem jer bi onda možda prestali da me diraju. Ali mi je ona rekla kako i tamo imaju problematičnog đaka", ispričao je Marko.

Kako je objasnio, u odeljenju gde je želeo da se prebaci, takođe, postoji problematično dete za koje je čuo od drugara da je tukao druge dečake zbog zadirkivanja. Uprkos svemu, Marko je objasnio psihologu da bi ipak voleo da promeni odeljenje.

"Ja sam rekao psihologu, što bi on mene dirao kada bih se ja družio sa svojima", kaže dečak.

Uprkos konstantnom maltretiranju, njegova majka Drita Devrnja savetuje Marka da se ne ponaša nasilnički već da proba da sve prevaziđe "misleći na nešto lepo".

"Mislim kako ću da kad dođem kući, da izađem napolje i igram se sa drugarima. Kako ćemo da idemo u bioskop da gledamo film...", rekao je dečak

Međutim, grupa malih nasilnika kinji i sve druge članove odeljenja koji žele da se druže sa Markom. On je objasnio da ima drugara sa kojim se druži tokom letnjeg raspusta, pa je jednom na času likovnog seo pored njega. Međutim, jedan od dečaka koji ga maltretira je prišao njegovom drugu.

"Onda je on prišao i upitao ga: "Nećeš valjda da sediš sa njim?", ispričao je Marko.

Dečak je uputio i poruku direktorki škole, koja je posebno šokirala javnost kada je posle izjave u beogradskim medijima izjavu majke dečaka okarakterisala kao rijaliti nastup.

"Ja bih da kažem direktorki pošto sam čuo na jutarnjem programu da mi pravimo rijaliti šou... moja porodica da pravi rijaliti šou oni bi otišli u "Zadrugu", a ne ovde... to sam hteo da kažem. Meni se ona pre činila skroz dobra... iznervirao sam se jutros. Video sam mamu kako daje intervju neki i kako plače, pa sam i ja zaplakao. Jer jednostavno mi je žao mame. Iznervirao sam se kada je to rekla direktorka, jer stvarno nije u redu to reći", poručio je dečak.

"Želeo bih da kažem, juče je došao drugar kod mene kući i rekao kako je taj dečak kupio novine i počeo da čita o meni i počeli su da se smeju meni. Nadam se da to više neće da rade", rekao je on vidno uznemiren.

Inače, majka je ranije izjavila da se Marko prvi put požalio na zadirkivanja prošle godine u šestom razredu.

"Onda je krenulo sve ćešće, i kada sam videla da situacija više nije tako naivna, obratila sam se razrednoj koja mi je rekla da će popričati sa dečacima. Ona jeste razgovarala, ali bi se ti dečaci smirili na nekoliko dana i onda opet krenuli da mi zadirkuju sina", govori Drita i priča da je njen sin u sedmi razred krenuo tako što niko nije želeo da sedi sa njim u klupi.

(Kurir.rs/Prva TV/Foto: Printscreen Prva TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track