MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Oktobarska penzija biće isplaćena BEZ UMANJENJA! Evo koliko je to u parama
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Oktobarska penzija biće isplaćena BEZ UMANJENJA! Evo koliko je to u parama

Društvo -

Visina oktobarske penzije biće jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

Kako je rekao u Skupštini Srbije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija.

On je rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju.

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije , uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou. U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, rekao je on.

Đorđević je i obrazlažući izmene i dopune zakona naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na ovaj način se pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir, za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track