VARTOLOMEJ ČESTO GOVORIO O PATRIJARHU PAVLU: Ja nisam sveti čovek, ali vi Srbi ste imali jednog, vodio ga je PROMISAO SVETOG DUHA
Foto: EPA, Dado Đilas

VASELJENSKI PATRIJARH o nekadašnjem poglavaru spc

VARTOLOMEJ ČESTO GOVORIO O PATRIJARHU PAVLU: Ja nisam sveti čovek, ali vi Srbi ste imali jednog, vodio ga je PROMISAO SVETOG DUHA

Društvo -

Vaseljenski patrijarh Vartolomej godinama je u svojm obraćanjima, naročito srpskom narodu, besedio da je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle bio poseban.

Patrijarh Vartolomej je već 31 godinu vrhovni predstojatelj Carigradske patrijaršije i „prvi među jednakima“ patrijarsima.

Ipak, Vartolomej je jednom prilikom istakao koliko je cenio i šta je za njega značio nekadašnji poglavara SPC patrijarh Pavle.

To je svojevremeno u jednom intervjuu za TV Hram otkrio ugledni srpski profesor i diplomata Darko Tanasković koji se prisetio njegovog razgovara sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

Patrijarh Pavle
foto: Printscreen

"Vi Srbi ste imali veliku sreću što je na ćelu vaše crkve u teškim i smutnim vremenima stajao jedan sveti čovek - patrijarh Pavle. Možda ćete se začuditi što vam ja govorim, međutim, ja nisam sveti čovek. Ja sam visoki službenik crkve. Ali Pavle je bio sveti čovek. Čovek kao on i kad nešto ne zna on ne može da pogreši u svom sudu jer njega vodi promisao Svetog Duha", prepričao je Tanasković razgovor sa patrijarhom Vartolomejom.

On je naglasio da je i Vatikan veoma cenio patrijarha Pavla.

"Vatikan je poštovao kod njega ono što su uočavali da sve više nedostaje u hrišćanstvu, u posthrišćanskom svetu, pa bogme i u katolicizmu i samoj katoličkoj crkvi a to je jedna potpuna posvećenost Hristu, bogočoveku ali i samom Bogu i čoveku. Oni su osećali da je to kao neki okrepljujući zdenac kreposti vrline kome su težili ali bili svesni da se silom različitih prilika udaljavaju", ispričao je jednom prilikom Darko Tanasković.

Kurir.rs/Foto: EPA, Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track